Корупция ли е, не е ли...

Корупция ли е, не е ли... Снимка: pixabay.com

Милиардер дарил £ 500 000 на консерваторите

Колоритният министър-председател на Великобритания Борис Джонсън често дава на медиите поводи за обсъждане. Сега, след известно затишие и „сладките" снимки от дискретната му сватба, някои от решенията му отново попадат в светлината на прожектора. Оказва се, че премиерът на Обединеното кралство е пренебрегнал препоръка на Комисията по назначения при Камарата на лордовете, за да осигури пожизнено място на барон Питър Крудас сред тях. 

Неотдавна стана ясно, че на 5 февруари, само два дни след представянето на кандидатурата му пред парламента, Питър Крудас е направил дарение на Консервативната партия в размер на £ 500 000 - най-голямата сума, дарявана досега от него на партията, съобщава Mirror. Парите са само част от общо £ 6,3 милиона лири дарения, постъпили в касите на торите между януари и март тази година. Случаят може да възобнови слуховете за приятелските отношения на премиера с барон Крудас.

„След извършване на проверка“ Комисията по назначения на Камарата на лордовете е заявила, че „не е в състояние да подкрепи номинацията на Крудас”. Но Борис Джонсън е заобиколил тази препоръка и така или иначе е предоставил на барона пожизнено място сред лордовете, аргументирайки се с „неговия „изключителен принос в благотворителния сектор и в бизнеса“, както и с „дългогодишния му опит и отдаденост в служба на политиката”. Според членове на Камарата на лордовете това решение е станало „първият повод" в бъдеще съветите на комисията да се пренебрегват.

Питър Крудас, банкер и финансист, основател на платформата за онлайн търговия CMC Markets, е бивш ковчежник на Консервативната партия. Според Forbes той и съпругата му притежават богатство на стойност £ 1,3 млрд. Баронът вече е бил обект на съдебно разследване заради дело за клевета, което самият той е завел през 2012 г. срещу Sunday Times. Поводът са изявленията му като един от ковчежниците на Консервативната партия относно системата за набиране на дарения. 

В стенограма от негова среща с журналисти под прикритие през 2012 г. Крудас казва, че дарение от £ 200 000 - £ 250 000 ще изстреля дарителя във „висшата лига“, а това дава достъп до министър-председтеля и първия държавен секретар (по онова време Дейвид Камерън и Джордж Озбърн). През 2013 г. делото завърши с осъдителна присъда за Sunday Times, като Върховният съд обяви разкритията на медията за фалшиви. 

През март 2015 г. обаче Апелативният съд намали оценката за щетите от клеветата и Крудас трябваше да върне £ 130 000 от първоначално присъденото му обезщетение от £ 180 000. Част от твърденията на SundayTimes обаче останаха с определението за клевета. 

Даренията на партиите във Великобритания се декларират точно и прозрачно пред Изборната комисия, която ги публикува. В същото време консерваторите имат публично декларирана „Лидерска група“, в която влизат дарители, предоставили най-малко £ 50 000. Това им дава правото да присъстват на частни срещи с премиера и министрите. От Консервативната партия подчертават, че тази практика не противоречи на избирателния закон и смятат, че не би могла да повлияе на решенията на правителството. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: