Термопомпи за жилищата като част от решението на проблема с парниковите газове

Термопомпи за жилищата като част от решението на проблема с парниковите газове Снимка: pixabay.com

Снабдяването на жилищата с термопомпи има потенциал да намали значително въглеродното замърсяване, казва ново проучване на Мичиганския университет (UM)

В последно време както политиките, така и много проучвания се насочват към личния принос в борбата с климатичните промени. Ново изкледване на Центъра за устойчиви системи към Училището на UM за околна среда и устойчивост  насочва към охлаждане и отопляване на жилищата с термопомпа. 

За да успее напълно идеята обаче, трябва паралелно да се осъществят две начинания: производството на електроенергия от възобновяеми източници за захранвенето на термопомпите и финансова достъпност на тези съоръжения, казват учените. Изследването им е публикувано преди дни в онлайн-списанието Environmental Research Letters.

Термопомпата, както учените обясняват, по същество е модифициран климатик, който може да работи в две посоки - охлажда дома през лятото и осигурява топлина през зимата. И фактът, че не произвеждат въглеродни емисии, ги прави един от основните инструменти за борба с климатичните промени. 

Повечето жилища по света се отопляват с горива, които съдържа въглерод. Няма лесен начин да се елиминират парниковите газове от такова горене. Термопомпите обаче работят на електричество, а има много добри и сравнително евтини начини за декарбонизацията на електрическата мрежа. Но така или иначе, дори и захранвани с електроенергия, която не бихме определили като „зелена”, термопомпите вече решават проблема за парниковите емисии от бита поне наполовина.

Според проучването, най-подходящи за въвеждането на жилищни термопомпи са зоните в умерения климатичен пояс. Заключенията се базират на данни от платформата ResStock на Националната лаборатория на САЩ за възобновяема енергия, както и на модела EnergyPlus на Министерството на енергетиката на САЩ, който предвижда пилотен експеримент за снабдяване с термопомпи на 22 000 еднофамилни жилища в страната. 

Най-важната констатация на проучването е, че чрез използването на термопомпи гражданите могат да допринесат за борбата с парниковите газове, като същевременно в дългосрочен плн ще спестят разходи

Решаващата бариера, която хората трябва да преодолеят, е сравнително високата цена на термопомпите, вкл. с инсталирането им. Този разход обаче с течение на времето се изплаща. Още повече, че по отношение на връзката „охлаждане – отопление”, термопомпите са най-евтиния вариант. Друга ключова бариера е непознаването на възможностите на термопомпите и тънкостите при монтажа им, така че, евентуалните клиенти поне засега не получават адекватна информация от фирмите, които предлагат съоръженията.

Трябва и в личния си бит да преминем към източници, които не произвеждат въглеродни емисии, казват учените от Мичиганския университет и имат амбицията да осъществят мащабна информационна кампания за възможностите на термопомпите, както и да инициират разнообразни форми на партньорства за по-мащабното им въвеждне.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: