За колко време ще се изплати „Балкански поток"?

За колко време ще се изплати „Балкански поток"?

Изчисленията на предишните управляващи са „силно преувеличени", се казва в отговора на енергийния министър


Според анализите на служебния кабинет възвръщаемостта на направените инвестиции в проекта „Балкански поток" е над 15 години, и то в оптимистичния вариант на прогнозата. Изчисленията на кабинета на ГЕРБ, че „Балкански поток" ще се изплати за 10 години и половина са силно преувеличени, казва в писмен отговор служебният министър на енергетиката Андрей Живков на въпрос, зададен от депутата от „Демократична България" Мартин Димитров.  

От предоставената от Министерството на енергетика информация става ясно, че „Булгартрансгаз" е изтеглила общо 535 500 000 евро заеми от 7 банки за реализация на проекта. Компанията е използвала собствени средства в проекта по разширяването на мрежата от българо-турската граница до компресорна станция „Странджа". Естественото продължение на „Балкански поток" - до сръбската граница, обаче се реализира със заемни средства, привлечени от няколко банки. Среднопретегленият размер на договорените лихвени проценти е 2,44% на годишна база. Общо направените разходи за „разширение на българската газопреносна мрежа", както се води проектът по документи, до момента са в размер на 2 504 661 575 лв.  

От енергийното министерство изчислиха, че в резултат от теглените кредити задлъжнялостта на „Булгартрансгаз" расте значително - от 4 млн. лева на 2,6 млрд. лева. Според оценките на служебния министър това оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на компанията, която е оператор на газопреносната мрежа у нас. 

Прогнозните приходи от т.нар. разширение на газопреносната мрежа за 2021 и 2022 г. според министерството са съответно 215 085 000 лв. и 382 282 000 лв., става ясно още от отговора.  

В рамките на следващите 7-8 години се очаква намаление на потреблението на газ в Европа и бързо развитие на възобновяемите енергийни източници и водорода, пише още Живков. Това предполага, че рентабилността на проекта, както и предполагаемата печалба от 9 млн. лв. за 20-годишен период, предвиждана по времето на предишните управляващи, са поставени под въпрос. 

Преди дни „Газпром Експорт" плати предварително за резервирания капацитет за транзит на газ в размер на малко над 683 млн. лв. до юли 2023 г. Получените средства ще бъдат използвани за погасяване на задължения по проекта. 

Заради открити от КЕВР нарушения по договорите, свързани с проекта „Балкански поток", служебният министър Андрей Живков поиска от Българския енергиен холдинг да смени мениджърския състав на дъщерното си дружество „Булгартрансгаз". След като това не се случи, беше предприета смяна на управителния съвет на дружеството.  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: