Министърът на енергетиката поиска отстраняване на ръководството на „Булгартрансгаз“

Министърът на енергетиката поиска отстраняване на ръководството на „Булгартрансгаз“

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков е поискал от Българския енергиен холдинг да отстрани ръководството на „Булгартрансгаз“, съобщи БНР. 

Причината е оповестената миналата седмица проверка на Комисията за енергийно и водно регулиране в „Булгартрансгаз“, която потвърждава основни изводи на Министерството на енергетиката за управлението на газовото дружество. 

Проверката показва, че при реализацията на проекта „Балкански поток“ „Булгартрансгаз“ не е поискал предварително одобрение от КЕВР както на сключването на договорите за изпълнение на строителните дейности, така и на банковите заеми, с които са извършени плащанията за тях. Сключените договори за заем от страна на „Булгартрансгаз“ ЕАД са увеличили задлъжнялостта на газовия оператор от 4 млн. лв. в началото на 2019 г. на над 2,6 млрд. лв. днес. Тези договори е трябвало да бъдат одобрени от КЕВР, но „Булгартрансгаз“ ЕАД изобщо не е уведомило комисията за тях. 

Според регулатора проектът „Балкански поток“ оказва негативно влияние върху цялостното финансово състояние на „Булгартрансгаз“ ЕАД и води до свръхзадлъжнялост на дружеството, уточняват от Министерството на енергетиката. Според министерството това е потвърждение за неефективно управление на държавния газов оператор. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: