Една от най-богатите страни в света тъне в боклуци

Една от най-богатите страни в света тъне в боклуци Снимка: pixabay.com

Bloomberg: В Дубай сега строят завод за преработване на отпадъци на стойност 1,1 млрд. долара

Поради големите запаси от въглеводороди и развития туризъм Обединените арабски емирства (ОАЕ) - една от най-богатите страни в света, тъне в собствените си боклуци. Държавата започна изграждането на заводи за преработка на натрупаните отпадъци, съобщава Bloomberg.

В Дубай сега строят преработващо предприятие на стойност 1,1 милиарда долара. Предполага се, че заводът ще изгаря отпадъците и ще генерира електроенергия за града. Малко по размер предприятие - първото в ОАЕ с промишлен мащаб, ще бъде открито в емирство Шарджа през 2021 г. В рамките на програмата по ликвидиране на сметищата се подготвят още два проекта в град Абу Даби. След стартирането на всички рециклиращи предприятия страната ще рециклира 60% от битовите отпадъци.

За Шарджа откриването на завода ще означава, че там ще се закрие голямото сметище Bee'ah. Компанията, която се занимава с отпадъците на емирството, обещава да създаде озеленени пространства на мястото на депото и да инсталира слънчева електроцентрала с мощност 120 мегавата. 

Страната все пак може да се сблъска с някои проблеми в борбата със сметищата, твърди изданието. В Обединените арабски емирства има доста съоръжения за сортиране и рециклиране на строителни материали, автомобилни гуми и електроника, но съществуват малко фирми, които могат да преработват битовите отпадъци в нови продукти. Освен това експертите твърдят, че изгарянето на отпадъците предотвратява образуването на сметища, но същевременно предизвиква допълнителни емисии на парникови газове в атмосферата.

Разгръщането на дейностите на ОАЕ по рециклиране на отпадъци е провокирано от отказа на Китай да преработва отпадъците, които внасяше на своя територия от цял свят. Освен това турските заводи за преработка на пластмаси са изправени пред исканията на екологичните активисти да спрат вноса на суровини от чужбина поради нарушения на екологичното законодателство и мащабното замърсяване на страната.

 

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: