Глобалната катастрофа застигна Земята, изпреварвайки прогнозите на учените

Глобалната катастрофа застигна Земята, изпреварвайки прогнозите на учените Снимка: pixabay

Учени считат, че екстремните метеорологични условия в много региони на света не са просто метеорологични аномалии, а катастрофални последици от глобалното затопляне, което обхвана света

Според Bloomberg Земята вече е станала по-топла с 1,2 градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалните нива и ще продължи да се нагрява.

Новините все повече включват опустошителни метеорологични събития - горски пожари в Сибир и САЩ, както и наводнения в Западна Европа. Има обаче и други бедствия, на които се обръща по-малко внимание.

Например само в предпоследната седмица на юли 380 000 души бяха евакуирани в китайската провинция Хенан поради наводнения, 30 села в африканската Уганда пострадаха, а 164 души загинаха в индийския мегаполис Мумбай.

Освен това в Турция и Северна Америка сега се наблюдават изключително високи температури (до 50 градуса по Целзий), докато в Бразилия и Южна Африка - безпрецедентен студ (под минус един градус по Целзий).

Финландия регистрира най-дългата жега, отчетена някога - в продължение на 31 дни температурата не пада под 25 градуса по Целзий. Местните медии съобщават, че жегата е препълнила спешните кабинети - най-вече заради сърдечни заболявания или дехидратация.

Вирпи Коланус, изследовател от Финландския институт по здравеопазване, се опасява, че продължителната топлинна вълна ще доведе до няколкостотин допълнителни смъртни случаи, особено сред възрастните хора. А в Иран най-горещото лято от десетилетия доведе до недостиг на вода, което предизвика протести в югозападната част на страната. В престрелка загинаха протестиращи и един полицай.

Всички тези природни бедствия имат едно общо нещо - глобалното затопляне. Според германския метеоролог Йоханес Кваас реакцията на климата заради емисиите от парникови газове не е очевидна веднага. Анормалните температури и свързаните с тях метеорологични събития, които наблюдаваме днес, са резултат от емисиите, попаднали в атмосферата преди няколко десетилетия.

Kваас счита, че дори ако светът достигне нулеви емисии до 2050 г., планетата ще продължи да се нагрява, докато постигне климатичен баланс. Учени изчисляват, че до края на века климатът ще бъде с 1,5-2 градуса по Целзий по-топъл от доиндустриалните нива. Никой обаче не може да бъде на 100 процента сигурен в прогнозите - такъв експеримент се провежда на планетата за първи път.

Съвместните усилия на всички страни по света за намаляване на емисиите на парникови газове ще помогнат за спасяването на човечеството от разрушителните ефекти на глобалното затопляне. Експертите определиха инсталирането на системи за директно улавяне и съхранение на въглерод за най-ефективния и в същото време най-скъпия метод.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: