Нови, непознати до момента вируси бяха открити в тибетски глетчер

Нови, непознати до момента вируси бяха открити в тибетски глетчер

Вирусите в ледените проби от глетчера са на възраст 15 000 години

Учени от държавния университет в Охайо откриха вируси на възраст 15 000 години. Вирусите са открити в проби от лед, взети от ледник на тибетското плато. Според проучване, публикувано в списание Microbiome, някои от откритите вируси са напълно различни от тези, които са били каталогизирани от учените до момента. 

Екипът, включващ климатични учени и микробиолози, е изследвал две ледени проби от върха на ледената шапка Гулия, на 22 000 фута над морското равнище, в Западен Китай през 2015 г. Пробите са взети от дълбочина 1017 фута, пояснява пред CNN микробиологът Жи Пинг Жонг, водещ автор на изследването. Използвайки комбинация от традиционни и нови техники, учените са установили, че ледът е на възраст почти 15 000 години

Екипът анализира леда и открива 33 вируса, поне 28 от които преди това са били непознати на науката до момента и са оцелели, защото са били замразени. Те не споделят общ, универсален ген, така че предстои да се установи къде точно се вписват в пейзажа на известните вируси. 

Вирусите вероятно произхождат от почва или растения, а не от хора или животни, и биха били адаптирани към екстремни условия, според проучването. Според изследователите те не представляват опасност за хората. 

Относително малко се знае за вирусите в ледниците, но тази област на изследване придобива все по-голямо значение, тъй като ледът по света се топи в резултат на изменението на климата. „Ледът ни предоставя замразен архив", пояснява съавторът на изследването Лони Томпсън, професор по науки за земята в университета в Охайо. Само две предишни проучвания са идентифицирали вируси в древен лед.

Според учените използваните в изследването методи позволяват да бъде оценена степента на еволюция на вирусите, присъстващи в различни слоеве на ледените ядра. Веднъж разработена, технологията може да бъде използвана за намиране на отговорите на въпроси относно вирусите в други наистина трудни среди - например на Марс
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: