Трансадриатическият газопровод очаква заявки за нови отклонения

Трансадриатическият газопровод очаква заявки за нови отклонения

Компанията ще тества какъв е интересът за увеличаване на доставките

Нови тестове за проверка на пазарния интерес ще проведе компанията оператор на Трансадриатическия газопровод (ТАР). Част от тях са свързани със събиране на заявки за нови изходни точки по трасето. 

В допълнение стартира необвързваща фаза на търговете за дългосрочен капацитет. Компаниите, които имат интерес към търга, ще трябва да подадат и обвързващи оферти при старта на кампанията, очакван за лятото на 2022 г.  

Заявките за нови отклонения ще се набират до 6 септември 2021 г. 

Чрез ТАР, който е част от Южния газов коридор, Европа ще получава общо 10 млрд. куб. метра газ годишно от находището „Шах Дениз ІІ“ в Каспийско море. От тях за България са предвидени 1 млрд. куб. метра - около 1/3 от годишното потребление на газ в страната. Според правилата на ЕС 5% от капацитета на ТАР е запазен за спот доставки, които да се разпределят на търгове.  

Газопроводът започна търговска експлоатация в началото на 2021 г., като през това време е транзитирал около 3 млрд. куб. метра газ от Азербайджан към Европа. Пълният капацитет на тръбите обаче все още не е достигнат и може да бъде удвоен. По тази причина компанията е решила да провери какъв е интересът към увеличаване на доставките. 

Очаква се строителството на газовата връзка IGB, която е част от проекта, да приключи окончателно до края на годината.  

 

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: