„Еврохолд" с разрешение да купи ЧЕЗ

„Еврохолд" с разрешение да купи ЧЕЗ Снимка: www.eurohold.bg

Комисията за защита на конкуренцията разрешава на застрахователния холдинг „Еврохолд" да придобие дружества на ЧЕЗ в България, съобщават от „Еврохолд" вчера пред Българската фондова борса.
Сделката за 350 млн. евро ще извърши специално създаденото от „Еврохолд" в Холандия дъщерно дружество „Ийстърн Юропиън Електрик къмпани", което ще придобие контрол над 6 от дружествата на ЧЕЗ в България.

„Еврохолд" ще придобие 63% от акциите в мрежовия оператор в Западна България и също толкова от снабдителя с ток в този регион, като и ще вземе изцяло търговец на ток, два ВЕИ проекта и дружество за информационни технологии.

Разглеждаме сделката за ЧЕЗ като стъпка към навлизането ни в енергийния бизнес и възможност за диверсификация на портфолиото ни. „Еврохолд" има солиден опит на регулирани пазари и в придобиването и интеграцията на нови дружества в различни сектори. През изминалите 20 години сме реализирали около 30 придобивания и сме натрупали значителна експертиза“, казва Васил Стефанов, ръководител „Придобивания и сливания“ в „Еврохолд" България.

Точно преди година Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) отказа разрешение и сделката е забранена. След обжалване Административният съд - София област, „откри куп нарушения“ в произнасянето на КЗК и върна производството за ново разглеждане, което сега приключва положително за застрахователния холдинг. 

Придобиването на дружествата на ЧЕЗ груп в България в структурата на „Еврохолд" е част от стратегията на холдинга за навлизане на нови регулирани пазари в Югоизточна Европа и за създаване на водеща регионална ютилити компания“, пише в съобщението на холдинга до Българската фондова борса (БФБ).

Интеграцията на дружествата на ЧЕЗ груп в България в структурата на „Еврохолд" ще бъде подпомогната от енергиен борд от български и международни експерти с повече от 25-годишен опит в енергетиката и заемали ръководни позиции в големи енергийни предприятия в Източна Европа – Гари Левсли, Дан Каталин Станку и Георги Миков“, съобщават от „Еврохолд".

Бъдещият собственик ще запази сегашния висш мениджмънт на ЧЕЗ България, за да гарантира приемственост в управлението.

До договора между „Еврохолд" и ЧЕЗ се стигна, след като антимонополният орган КЗК забрани на „Инерком" на Гинка Върбакова да придобие този бизнес.

За интереса на „Еврохолд" към активите на ЧЕЗ в България стана ясно още през март 2019 г. Месец по-късно, докато текат преговорите между двете страни, Комисията за финансов контрол започва проверки в застрахователния холдинг, за да установи дали съществуват финансови възможности за осъществяване на сделката. Резултатите са изпратени от КФН на прокуратурата, данъчните и ДАНС.

За „Еврохолд" пречка се оказва опасението на антимонополната комисия, че придобиването на енергиен бизнес от застрахователен холдинг може да наруши пазара с несъществуващи обезпечения. Без резултат остават обещанията на „Еврохолд" да не предлага застраховки при участие в борсата за ток, което би довело до злоупотреба с монопол.

В решението си Административният съд - София област, констатира, че КЗК не извършва „задълбочено проучване“, а симулира такова и забранява сделката. Според магистратите комисията допуска и съществени процесуални нарушения.

Одобрението на КЗК на сделката е пълен обрат на решението от миналия октомври за забрана.
Предстои да стане ясно с какви мотиви сега сделката е разрешена и антимонополният орган не вижда спънки пред нея.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: