Илон Мъск вече е най-богатият човек в света

Илон Мъск вече е най-богатият човек в света Снимка: pixabay

Ръстът на акциите на Tesla превърна Илон Мъск в най-богатия човек на планетата - състоянието му надхвърли 188 милиарда долара

Акциите на Tesla се повишиха с 5,38% до 796,38 долара на търговете на 7 януари, което позволи на един от най-големите й акционери, Илон Мъск, да изпревари основателя на Amazon Джеф Безос и да стане най-богатият човек в света.

Състоянието на Мъск сега се оценява на около 188,5 милиарда долара, пише Bloomberg.

В началото на 2020 г. състоянието на Мъск беше оценено на около 27 милиарда долара - бизнесменът дори не влизаше в топ 10 на най-богатите хора, отбелязва CNBC.

Въпреки това стремителният ръст на акциите на Tesla, които се повишиха със 743% през 2020 г. благодарение на стабилните печалби и включване в индекса S&P 500, доведе до нарастване на състоянието на Мъск с повече от 150 млрд. долара, което е повече от цялото състояние на Бил Гейтс (132 млрд. долара).

Mъск притежава 20% от акциите на производителя на електрически автомобили, както и опции за акции на Tesla на стойност 42 милиарда долара, отбелязва Bloomberg. Пазарната капитализация на компанията надхвърля 750 милиарда долара.

В началото на януари 2021 г. Tesla съобщи за производството на повече от 509,7 хиляди автомобила през 2020 г., което беше в съответствие с първоначалните планове на компанията. В същото време тя продаде 499,5 хиляди автомобила - липсваха й само 450 продажби, за да се изпълни обещанието на Мъск, че през 2020 г. Tesla може да достигне 500 хиляди продадени автомобила.

Производителят ще обяви своите финансови резултати за четвъртото тримесечие по-късно.

Безос е с титлата най-богат я човек на планетата от 2017 г. насам. Състоянието му се оценява на $ 184 млрд. Официалните рейтинги на Forbes и Bloomberg Billionaires Index все още не са актуализирани - изданията ще направят това в края на търговския ден.

Много анализатори от Уолстрийт обаче смятат, че акциите на Tesla са надценени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: