Банковата криза в Швейцария: ще бъде ли погълната Credit Suisse от UBS?

Банковата криза в Швейцария: ще бъде ли погълната Credit Suisse от UBS? Снимка: euraildirect.com

Уикендът е бурно време за двете финансови институции и швейцарското правителство, които обсъждат евентуалната сделка, стремейки се към ясен отговор преди пазарът да отвори утре.

В края на миналата седмица Credit Suisse получи от Швейцарската национална банка кредитна линия от $ 54 милиарда, но акциите ѝ продължиха да падат, на фона на отлива на клиенти, които в някои дни теглеха над $ 10 милиарда, пише swissinfo.ch. 

Дългогодишни конкуренти, понастоящем UBS и Credit Suisse са в диаметрално противоположна ситуация. Докато през последните три години акциите на UBS поскъпнаха с около 120%, тези на Credit Suisse се сринаха с приблизително 70%. През 2022 г. UBS генерира $ 7,6 милиарда печалба, на фона на регистрираните $ 7,9 милиарда загуби на Credit Suisse, заличаващи цялата ѝ печалба от предходното десетилетие.

Cъщевременно, Сredit Suisse е една от 30-те банки в света с такова значение за международната банкова система, че фалитът ѝ се смята за невъзможен. Банката има 95 клона в Швейцария и редица международни представителства, с общ персонал от 50 480 служители, но наскоро обяви, че ще съкрати около 9 000. 

В петък вечерта швейцарските регулатори казаха на колегите си от САЩ и Обединеното кралство, че сливането на двете банки е „план А“ за връщане на доверието на инвеститорите в Credit Suisse. Обсъждат се и други опции, освен пълното поглъщане, а UBS анализира и потенциалните рискове от сделка. Според източници на Reuters, UBS е поискала от швейцарското правителство да покрие около $ 6 милиарда разходи, които ще им струва евентуалното сливане.

Ако поглъщането се осъществи, би създало една от най-големите системно важни финансови институции в Европа, предвид баланса на UBS от $ 1,1 трилиона общи активи, и тези на Credit Suisse, оценявани на  $ 575 милиарда. Но каквато и да е сделката, неминуемо ще доведе до значителна загуба на работни места.

Financial Times изрази опасения, че цялостното поглъщане на Credit Suisse би било твърде тромава сделка, за да овладее сътресенията. Според изданието, Швейцария подготвя спешни мерки, за да ускори процедурата, като планира да отмени правилата за шест седмично предизвестие при сливане, както и изискването акционерите (в случая - на UBS) да го одобрят. 

Потенциално поглъщане на 167-годишната Credit Suisse би сложило край на почти три години скандали и хаос. За няколко седмици през 2021 г. банката загуби милиарди, заради връзките ѝ със специализираната финансова група Greensill Capital и Archegos Capital Management, която управляваше големи лични активи, чийто собственик миналата година беше арестуван и обвинен в измами и рекет. 

Скандалът с облигации в Мозамбик на стойност $ 2 милиарда донесе на Credit Suisse колосална глоба, а след разкритието, че е прала пари за български кокаинов картел, Credit Suisse стана първата швейцарска банка, призната за виновна в корпоративно престъпление. Имиджът ѝ пострада и от честата смяна на лица на ръководни длъжности, които въвлякоха банката в шпионски скандал, нелицеприятни вътрешни спорове и практики на разточителство. 

Според световни финансови анализатори, сривът на три от големите американски банки разлюля международната банкова система, включително и Credit Suisse, продължавайки тенденциите към глобална банкова криза.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: