Защо Доналд Тръмп ще съди Big Tech

Защо Доналд Тръмп ще съди Big Tech Снимка: eg.usembassy.gov

Бившият президент на САЩ е подал колективен иск, за да принуди технологичните гиганти да спрат цензурата срещу американския народ

„Една от най-опасните заплахи за нашата демокрация днес е мощната група от големи технологични корпорации, които се обединиха с правителството, за да подлагат на цензура свободата на словото на американския народ. Това не само е неправилно - то е противоконституционно. За да възстановя свободата на словото за себе си и за всеки американец, аз завеждам дело срещу Big Tech, за да преустановя това нещо", пише в статията си на страниците на The Wall Street Journal Доналд Тръмп, 45-ият президент на САЩ.

Тръмп отбелязва, че „през последните години платформите на големите технологични корпорации стават все по-нагли и безсрамни в сферата на цензурата и дискриминацията на идеи, информацията и хората в социалните мрежи - ограничават достъп на потребителите, отстраняват от платформите и агресивно блокират свободния поток на информация, от който зависи нашата демокрация"

Големите технологични гиганти „манипулират и контролират политическите дебати", твърди Тръмп, като посочва, че те блокират „потребители, които публикуват доказателства, че коронавирусът се е появил в китайска лаборатория, което, както сега признават даже корпоративните СМИ, може да е вярно", а в разгара на пандемията „забраняваха на лекарите да обсъждат потенциалните методи на лечение, такива като хидроксихлорохин, който, както показаха изследванията, помага за облекчаване на симптомите на COVID-19".

„В седмиците, предшестващи президентските избори, платформите забраниха New York Post - най-стария вестник в Америка - за публикуването на статия, критикуваща семейството на Джо Байдън, която кампанията на Байдън дори не оспори", се казва в статията. „Може би най-очевидното е, че в седмиците след изборите големите технологични гиганти блокираха акаунтите в социалните мрежи на действащия президент. Ако те могат да направят това с мен, те могат да го направят и с вас (...)", уверява Доналд Тръмп, пояснявайки, че тъй като „тази явна атака срещу свободата на словото причинява ужасни щети на нашата страна", той е подал колективни искове, за да принуди технологичните гиганти да спрат цензурата срещу американския народ.

Съдебните дела изискват обезщетение за вреди, за да се предотврати това поведение в бъдеще, и съдебни решения за възстановяване на моите акаунти", пише той. „Чрез тези съдебни дела възнамерявам да възстановя свободата на словото за всички американци - демократи, републиканци и независими. Никога няма да спра да се боря за защита на конституционните права и свещените свободи на американския народ", подчертава бившият президент на САЩ.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: