По свобода на словото България падна до 112-о място

По свобода на словото България падна до 112-о място Снимка: pixabay

Мястото, заето от България, сочи влошаване с един пункт спрямо резултата от предишната година, когато страната заемаше 111-о място

Сега България е на 112-о място в света по свобода на словото в класацията на „Репортери без граници". Това стана ясно във вторник сутринта, когато организацията публикува данните си за 2021 г., пише svobodnaevropa.bg.

Както и миналата година, през 2021 г. България отново е на последно място в ЕС по свобода на словото. Тя е далеч и от втората страна в съюза с най-лоши показатели - Унгария, която заема 92-о място. Следващите страни с най-лоши резултати в ЕС са Гърция (70-о място), Полша (64-о място) и Хърватия (56-о място).

Цялата класация показва, че „журналистиката, която е основната ваксина срещу вируса на дезинформацията, е напълно или частично блокирана в 73% от всичките 180 държави, изследвани от организацията", пишат още „Репортери без граници".

Тези 73% отговарят на страните, създали „много лоша", „лоша" или „проблематична" среда за журналистиката. България попада в категорията „лоша" среда и е единствената страна от ЕС, поставена именно в тази група.

Сред страните с „най-лоша" среда са Еритрея (последно място), Северна Корея, Китай, Куба, Саудитска Арабия, Йемен. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: