Полезен ли е шоколадът?

Полезен ли е шоколадът? Снимка: twitter.com

Той съдържа хормони, отговарящи за настроението - серотонин, ендорфин и допамин, наречени „хормони на щастието"

Лекари разказаха за ползата от шоколада. За това съобщава The Sun , позовавайки се на проучване, публикувано на сайта на Националния център за биотехнологична информация на САЩ.

Според експертите шоколадът съдържа огромно количество вещества, които оказват благоприятен ефект върху здравето.

„Шоколадът може да взаимодейства с някои системи на невротрансмитери, като допамин, серотонин и ендорфин (съдържащи се в какаото и шоколада), които способстват за регулиране на апетита и подобряване на настроението", се казва в изследването.

Суровото какао е полезно за сърцето. В него се съдържат флавоноли - растителни съединения, за които се смята, че подобряват кръвообращението в сърцето, понижават кръвното налягане и възпалението и дори понижават нивото на  холестерола.

Освен това шоколадът е способен да усилва мозъчната активност, благодарение на кофеина и теобромина, които са природни стимуланти. 

В същото време експертите съветват да се подхожда с внимание към избора на шоколад: колкото по-малко захар има в блокчето, например в горчивия или тъмния, толкова по-малка е вероятността от рязко влошаване на здравословното състояние след спадане нивото на кръвната захар.

Консумацията на шоколад също така намалява риска от възникване на болестта на Алцхаймер или Паркинсон.

Флаванолите могат да защитават организма от оксидативен стрес и други увреждания на клетките, като запазват когнитивните способности на човека с възрастта.

В друго изследване на сайта на Федерацията на американските дружества за експериментална биология се казва, че потреблението на само 100 грама шоколад на ден помага да се отслабне.

Лекарите проведоха експеримент, в резултат на който достигнаха до извода, че флавоноидите могат да помогнат за намаляване на инсулиновата резистентност и съответно да предотвратят скоковете в нивото на кръвната захар, които са предвестник на глада и преяждането.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: