Зелена вълна от инвестиции очакват 20 гръцки острова

Зелена вълна от инвестиции очакват 20 гръцки острова

Острови с до 5000 жители кандидатстват по проекта


След няколко пилотни проекта Гърция обяви, че планира зелена инвестиционна вълна за около 20 малки острова, съобщава Вalkan Green Energy News. Проектът включва острови, които не са свързани с континенталната електрическа система, което означава, че сега разчитат на  изкопаеми горива за топлина и електричество. 

Кандидатите по проекта, който ще трансформира изцяло начина на живот, са острови с 3000 - 5000  жители. За целта правителството подготвя инвестиции от 1 млрд. евро, предназначени за повишаване на енергийната автономия, въвеждане на интелигентен и електрически транспорт, ефективно улично осветление и обновяване на сгради. Голям дял от средствата е планиран за възобновяеми енергийни мощности и съхранение на енергията под формата на водород и батерии.   

Според министъра на околната среда и енергетиката Костас Скрекас начинанието ще подобри имиджа на страната, тъй като посетителите ще имат възможност да посещават острови, които водят устойчиви зелени политики. Скрекас изрази увереност, че зеленият преход ще повиши и качеството на живот.  

Като пример за устойчив модел на ВЕИ независим остров може да се разглежда Астипалея в Егейско море, на който постоянно живеят 1300 души. Смята се, че oстров Халки в Южно Егейско море, където населението е по-малко от 500, е следващото в списъка. 

Идеята датира от повече от десетилетие, когато са разработени първите пилотни проекти за островите Тилос и Агиос Ефстратиос, известен като Ai Stratis. Други разглеждани острови са Сими, Анафи, Агатониси, Гавдос, Антикитера, Ерейкуса, Кастелоризо и Отонои.   

Създаването на енергийна общност за слънчева енергия и разработването на мрежова измервателна система и електромери са ключови елементи от инициативата. Предвижда се и възможност за използване на електрически лодки, задвижвани от слънчева енергия. За реализирането на проекта вече е създаден специализиран фонд за декарбонизация, който ще се финансира и със средства от ЕС. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: