Гърция ще създаде първия европейски „зелен" остров

Гърция ще създаде първия европейски „зелен" остров

Петгодишният проект е на стойност 20 млн. евро

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис представи проект, който има за цел да превърне малкия остров Астипалея в първия европейски „зелен остров. Всички ежедневни дейности на острова ще се извършват с възобновяема енергия – от електричеството до транспорта. „Астипалея ще бъде изпитателно поле за зеления преход: енергията на острова ще е автономна и изцяло задвижвана от природата“, каза премиерът Мицотакис. Петгодишният проект има за цел да превърне Астипалея в първия „умен и устойчив остров“, който ще служи като пример за „зеления“ преход на други острови. Инициативата за 20 милиона евро ще получи финансова подкрепа от гръцкото правителство. 

Германският производител на автомобили Volkswagen достави в сряда осем електрически автомобила, отбелязвайки началото на прехода към пълна електрификация на транспорта на острова. Автомобилите ще бъдат използвани от полицията, бреговата охрана и на местното летище. Те ще поставят началото на по-голям автопарк, насочен към замяна на около 1500 автомобила с двигатели с вътрешно горене с електрически модели.  

Автобусната услуга на острова ще бъде заменена със схема за споделяне на пътувания. Правителството иска до 2026 г. всички автобуси в Астипалея да се управляват без шофьори. Предвижда се 200 електрически автомобила да бъдат на разположение на местните жители и туристите под наем, както и субсидии за 1300 жители на острова за закупуване на електрически превозни средства, велосипеди и зарядни устройства.  

Астипалея, която се простира на над 100 квадратни километра в Егейско море, в момента задоволява енергийните си нужди почти изцяло от дизелови генератори, но се очаква да замени голяма част от тях със слънчеви централи до 2023 г. Освен това проектът предвижда създаването на хибридна електроцентрала, използваща възобновяема енергия, вятърна турбина и акумулаторни батерии, които ще осигуряват електричество 24 часа в денонощието. 

Островът с форма на пеперуда е скалист, с много оскъдна растителност. Има само четири селища, три от които в западната му половина. На острова, който е популярна туристическа дестинация, постоянно живеят около 1200 жители. През 2019 г. той стана известен с кампанията „Астипалея без цигари, в която и островитяните, и местните власти насърчават посетителите да се откажат от тютюнопушенето, като направят съзнателен избор да не пушат на територията на острова. Вместо това те предлагат на туристите да изразходват енергията си за по-здравословни навици като колоезденето, например.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: