Цената на петрола може да надхвърли $ 100 за барел следващата година

Цената на петрола може да надхвърли $ 100 за барел следващата година

Американският суров петрол достигна най-високите си нива от октомври 2018 г.

Цените на петрола се повишиха с повече от 45% през първите шест месеца на 2021 г., като достигнаха до 80 долара за барел за първи път от повече от две години и половина. Анализаторите от Wall Street смятат, че има потенциал пазарите на суров петрол да се изкачат още по-високо през следващите месеци, съобщава CNBC. 

Международните референтни фючърси на суров петрол сорт Brent се повишиха с над 8% през юни, докато американският суров петрол WTI се изкачи над 10%, достигайки най-високите си нива от октомври 2018 г., отчитат експертите. Ралирането на цената на петрола се дължи на комбинация от фактори, включително ваксините срещу COVID-19, постепенното облекчаване на противоепидемичните мерки и съкращаването на производството от енергийния алианс, известен като ОПЕК+. 

Гледайки напред, Goldman Sachs предвиждат, че цените на Brent ще са средно над 80 долара/барел през третото тримесечие, с потенциални скокове „доста над“ това ниво, когато търсенето достигне до нивата си отпреди пандемията. Междувременно експертите от JP Morgan очакват цените на суровия петрол „решително“ да пробият 80-те долара през последните три месеца на годината.  

Анализаторите от Bank of America отиват още по-далеч, като твърдят, че цените на Brent може да достигнат 100 долара/барел през лятото на следващата година. Това би означавало връщане към трицифрени стойности за първи път от 2014 г. насам. 

Прогнозите идват на фона на очакванията за възстановяване на петролния пазар през втората половина на 2021 г. в съответствие с повишеното търсене. 

Редица фактори остават несигурни обаче, отчитат анализаторите. Разпространението на делта-варианта на COVID-19 в световен мащаб изостри опасенията за намаляване на търсенето на петрол. Потенциалът на иранския износ да се върне на пазара също остава неясен. Подновените мерки за блокиране и нарастващите разходи вече доведоха до забавяне на растежа в Китай, отчитат още експертите.  

Множество процеси в индустрията и икономиката като цяло зависят от търсенето на петрол, съответно от цената му, заяви Martijn Rats, главен анализатор на петрол в Morgan Stanley. Според него Brent ще се търгува между $ 75 и $ 80 до средата на 2022 г. 

Очакваната среща на ОПЕК+ ще окаже силно влияние върху цените на петрола, тъй като резултатът ще се отрази на предлагането в следващите месеци, смята Крис Мидгли, ръководител на анализа в S&P Global Platts. „Platts Analytics вярва, че пазарът може за кратко да тества цени високо над $ 70, преди бързите европейски покупки да започнат да отслабват в края на юли и потенциалното връщане на Иран да даде възможност на Brent да паднат отново до $ 70“, каза Мидгли. „ОПЕК може да се стреми да държи цени над $ 70 за барел, но в крайна сметка справедливата стойност предполага по- ниски нива“, добави той. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: