Катастрофалното отражение на ковид ограниченията върху развитието на децата

Катастрофалното отражение на ковид ограниченията върху развитието на децата Снимка: pixabay

Резултатите от изследването сериозно разтревожиха учените

Проучване, проведено във Франция през септември 2019 г. и септември 2020 г. сред 90 ученици от начален етап на обучение, сочи, че изолацията покрай пандемията е оказала силно неблагоприятно въздействие върху физическото и интелектуалното им развитие.

Последователните затваряния са имали обезпокоителен ефект, според проучването. Сред проблемите, установени от учените, са увеличено тегло и задъхване – предпоставка за бъдещи хронични заболявания, пише Le Monde. Същевременно когнитивните способности на участвалите в изследването деца са намалели с 40%.

  • „Цифрите са катастрофални“, обобщава Мартина Дюкло, координатор на изследването. За една година при изследваните деца индексът на телесна маса (теглото, разделено на височината на квадрат) се е увеличил средно с 2 до 3 пункта. Никога досега не сме наблюдавали подобно нещо“, предупреждава специалистът. - „Спортуващи деца, без никакъв здравословен проблем, без проблеми с теглото, са наддали от 5 до 10 кг, поради прекратяването на спортните си занимания. И не всички от тях са ги подновили оттогава.“

Физическото състояние на тези 7-8-годишни деца се е влошило рязко. По време на един от стандартните тестове, състоящ се в бързо тичане на разстояние 10 м, децата силно са се задъхвали, което според Дюкло е безпрецедентно. 

В същото време и когнитивните им способности са намалели с около 40%. За да ги измери, екипът учени използва тест, състоящ се от свързване на буквите със съответните им цифри по азбучен ред, в рамките на определен период от време. Докато през септември 2019 г. всички ученици са го направили в рамките на зададеното време, то година по-късно много от тях не са успели да се справят. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: