Частните училища и родителите нямат право на безплатно летуване, посочиха от МОН

Частните училища и родителите нямат право на безплатно летуване, посочиха от МОН Снимка: МОН

По Националната програма „Отново заедно" не могат да участват ученици от частните училища у нас

Министерството на образованието и науката публикува на сайта си отговорите на най-често задаваните въпроси във връзка с Националната програма „Отново заедно", която бе приета с решение на Министерския съвет на 16 юни 2021 г. 

Според документа 30 000 ученици ще имат възможност да летуват на пълна държавна издръжка. Туристическият пакет за всеки участник е с фиксирана стойност от 500 лв. В него са предвидени средства за транспорт, настаняване, храна, застраховка и културна, спортна или друг вид социална дейност в рамките на шест дни.

Програмата е насочена към всичките 2258 държавни и общински училища. От нея могат да се възползват всички ученици от I до XI клас, включително деца със специални образователни потребности.

Не се включват обаче частните училища, тъй като засега те не са участник в националните програми за развитие на образованието.

От просветното министерство посочват още, че в програмата „Отново заедно" са формулирани само примерни критерии за подбор на децата, но педагогическите съвети са тези, които ще определят конкретните критерии за отсяване на учениците.

Придружаващите педагогически специалисти няма да имат право на командировъчни пари. Те могат да получат възнаграждение по силата на сключен договор с туроператора, но от МОН уточняват, че те не са страна в такъв договор.

Училищата са задължени да съберат поне три оферти от туроператори, вписани в Националния туристически регистър, като педагогическият съвет трябва да избере най-добрата на база включените в нея услуги. По-ниска цена, предложена от туроператор, не може да е критерий за избор на оферта, изтъкват изрично от МОН.

Първият етап за кандидатстване по програмата приключва на 31 юли 2021 г. Ако след тази дата предвиденият по програмата бюджет не е изразходван, училищата могат да кандидатстват отново до 1 септември т.г. или до изчерпване на финансовия лимит. 

За първия етап от кандидатстването е в сила ограничението броят участници от едно училище да не надхвърля 7% от общия брой ученици и педагогически персонал до максимум 165 участници.

Не е подминат и най-често поставяният въпрос: „Защо парите по програмата, 15 милиона лева, не са предоставени за детската болница или за лечение на деца в чужбина?" От образователното министерство разясняват, че сумата е предвидена целево за подпомагане на туристическия сектор и не може да бъде насочвана към друг вид дейности.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: