Премахват от Капитолия статуи на личности, свързани с Конфедерацията

Премахват от Капитолия статуи на личности, свързани с Конфедерацията

Свалените статуи ще бъдат върнати в щатите, които са ги изпратили

Камарата на представителите в САЩ одобри законопроект, който ще позволи премахването от Капитолия на бюстовете на видни фигури - членове на Конфедерацията на южните щати.  

Сред статуите, които ще бъдат премахнати, са бюстът на Роджър Тейни - петия председател на Върховния съд, известен най-вече с решения в подкрепа на робството, както и статуи на Джеферсън Дейвис - президент на Конфедеративните щати от 1861 до 1865 г., и Александър Стивънс, вицепрезидент на Дейвис. Бюстът на Роджър Тейни ще бъде заменен с такъв на Тургуд Маршал - първия чернокож съдия във Върховния съд на САЩ. Свалените статуи ще бъдат върнати в щатите, които са ги изпратили. 

285 членове на Долната камара на Конгреса подкрепиха мярката, а 120 техни колеги се обявиха против. Всички демократи, както и 67 републиканци, гласуваха със „за". 

Камарата на представителите вече одобри подобен законопроект през 2020 г., но той бе отхвърлен от контролирания тогава от републиканците Сенат. Сега застъпниците на инициативата се надяват резултатът да е различен, тъй като в Белия дом е президентът Джо Байдън, а Горната камара на Конгреса на практика е контролирана от демократите с решаващия глас на вицепрезидентката Камала Харис. 

Сегашните правила не позволяват на конгресмените да демонтират статуи на Капитолия. В САЩ всеки щат има право на две статуи във федералния Конгрес, за да бъде отдадена почит на хора, изиграли важна роля в неговата история. Те може да бъдат заменени само при съгласието на законодателното събрание и губернатора на съответния щат. 

Усилията за премахване на статуите на конфедеративните дейци добиха особена популярност през миналата година след ескалиращите в страната расови разделения заради смъртта на Джордж Флойд. 
Близо 170 статуи на дейци на Конфедерацията са били премахнати само през 2020 г., съобщава CNBC.   

Конфедерацията на южните щати съществува в САЩ от 1861 до 1865 г. по време на Гражданската война. Икономиката на седемте южни щата, които основават съюза, е силно зависима от селското стопанство и институцията на робството. След поражението им във войната, те ратифицират 13-та поправка в Конституцията на САЩ, която забранява робството. След края на войната в много южни щати са издигнати паметници на лидерите на Конфедерацията, които остават там и до днес. Мнозина в САЩ смятат, че това е проява на расизъм. Поддръжниците на запазването на символи и имена, свързани с конфедератите, са убедени, че те са неразделна част от историята на страната. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: