Първият космически прах за пране ще се появи догодина

Първият космически прах за пране ще се появи догодина Снимка: ferra.ru

Почистващото средство ще се използва на борда на Международната космическа станция и по време на бъдещи полети до Луната и Марс

Компанията Tide започна да разработва първия в света прах за пране, предназначен за използване в Космоса. Перилният препарат ще позволи на колонизаторите на други планети да не се притесняват за замърсяването на дрехите си. Между другото, прахът може да се използва и на Земята.

Procter & Gamble, чиято марка е Tide, се обедини с НАСА, за да реши проблема. Специалистите искат да създадат такова средство, с помощта на което да се почистват дрехите на астронавтите, намиращи се на борда на Международната космическа станция (МКС) и по време на бъдещи полети до Луната и Марс.

Планира се прахът за пране да бъде доставен на МКС до 2022 г. Там той ще бъде тестван в условията на микрогравитация и друго ниво на радиация. Освен това на космическата станция ще тестват и ефективността на почистващите кърпички на Tide.

Сега членовете на екипажа на МКС не могат да почистват и да ператдрехите си. Те просто носят един комплект много пъти и след това го сменят с нов.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: