Ученици от Суворово впечатлиха със свое изобретение

Ученици от Суворово впечатлиха със свое изобретение Снимка: pixabay

Ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство „Св. Георги Победоносец“ в града са изобретили фотоволтаична пейка с биофилтър за почистване на въздуха

С това свое изобретение те успяха да спечелят първо място в националния конкурс „Енергетиката и ние“. 

Пейката е оборудвана с табло, което предоставя информация за времето и качеството на въздуха. То светва в червено, когато бъдат засечени високи стойности на замърсяване и наличие на твърди чaстици. Вграденият биофилтър на основата на специално селектирани растения е в състояние да пречисти въздуха наоколо.

Освен това пейката разполага и със соларен панел, който събира и конвертира слънчевата светлина в енергия, съхранявана в акумулатори. Благодарение на слънчевата енергия пейката предоставя безплатен интернет и възможност за зареждане на мобилен телефон. През тъмната част на денонощието лампа осветява пространството наоколо, а диодна лента премигва в различни цветове. 

Съоръжението също така има капково напояване и сензори за влажност. То се управлява автоматично и е особено подходящо за паркове, обществени градини, спирки на градския транспорт и други. 

 

Изобретението беше представено от дванадесетокласниците Калин Великов, Акиф Ахмед, Георги Георгиев и Кристиян Иванов. Те ще продължат образованието си в Техническия университет – Варна. 

От тази година в Професионалната гимназия по селско стопанство „Св. Георги Победоносец“ в Суворово бе изграден и училищен STEM център по Националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Чрез него в учебна среда се развиват иновативните технологии, креативното мислене, технологичните идеи и различни инженерни предложения, свързани с професиите на бъдещето, по думите на директорката на гимназията. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: