В Индия „черната плесен“ необратимо уврежда очите на заболели от коронавирус

В Индия „черната плесен“ необратимо уврежда очите на заболели от коронавирус Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 23.05.2021 г.

По света:

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 165,15 милиона души, от които над 3,42 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс“ в света са заразени над 166,2 милиона души, над 3,44 милиона са починали.

Лидер по потвърдени случаи остават САЩ, където са идентифицирани 33 милиона заразени.

На второ място е Индия (26,2 милиона), на трето - Бразилия (15,9 милиона), на четвърто - Франция (5,9 милиона), на пето - Турция (5,1 милиона). Русия е на шесто място в този списък.

Американската ваксина Pfizer/BioNTech и британската AstraZeneca са достатъчно ефективни срещу индийския щам COVID-19 (B.1.617.2). Това сочат резултатите от проучване на Public Health Service England (PHE).

Pfizer е 88% ефективна срещу индийския щам, а AstraZeneca е 60% ефективна две седмици след втората доза. След три седмици и двете ваксини са 50% ефективни.

Министерството на комуникациите и информационните технологии на Индия поиска социалните мрежи да премахнат всякаква информация за индийския щам на коронавируса. Според източник на Ройтерс в индийското правителство препратките към „индийския вариант“ на коронавируса причиняват объркване и увреждат имиджа на страната.

СЗО смята, че реалният брой смъртни случаи от COVID-19 в света може да бъде два до три пъти по-висок от официалните данни. Организацията отбелязва, че реалната смъртност може да е 6-8 милиона души, при официална статистика от 3,4 милиона.  

Германия забрани пътуванията до Великобритания от 23 май, след като лекарите включиха страната в списъка на опасните поради нови щамове. Само лица с германско гражданство ще имат право да влизат във Федерална република Германия от Обединеното кралство.

В Индия хиляди хора са се разболели от „черна плесен“, заради което на 60% от пациентите лекарите са премахнали едното или двете очи, съобщава The Daily Star, като отбелязва, че пациентите са диагностицирани с мукормикоза. Това води до тумори на очите и главоболие.
 

У нас:

Според данните от Единния информационен портал положителните проби за COVID-19 са паднали до 2,5 на сто през последното денонощие. 148 са новозаразените за последните 24 часа, което е с 214 случая по-малко от предния ден.

В болница са 3817 човека, от които 410 се намират в интензивно отделение. Починалите с доказана коронавирусна инфекция за денонощието са 13, а общо те са вече 17 487.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: