Мислете какво споделяте в социалните мрежи

Мислете какво споделяте в социалните мрежи Снимка: pixabay.com

Грешка в Instagram е позволила достъп до снимки и клипове от лични профили в продължение на месеци

Ако мислите да пазите спомените си в снимки и клипове в социалните мрежи, помислете пак. За пореден път такова лично съдържание в Instagram далеч не е било лично и в безопасност. Разработчиците на платформата за споделяне са отстранили бъг, позволил на всеки непознат да вижда и изтегля качени изображения и видеоклипове - включително тези на частни профили, съобщава tech.fanpage.it.

Грешката е открита от индийски компютърен разработчик, който е възнаграден за това с $ 30 000. Самият той разпространи вчера новината в профила си, като участник във Facebook група за откриване на „пробойни”, организирана от социалната медия преди години.

Проследяването на „вратичката” е започнало в края на април и вчера е било окончателно ликвидирано, но това не прави проблема второстепенен. Все пак анализите не са показвали злоупотреба с данни, а по-скоро изненада, любопитство и малко развлечение за чужда сметка, тъй като поне на пръв поглед достъпът до чуждите профили е ставал случайно, а разглежданите снимки и видеоклипове са били достъпни за сваляне, но без да се знае на кого принадлежат. 

Въпреки това за случайно възползвалите се от безплатния клюкарник е било ясно, че са нарушили чуждо лично пространство, а и все пак самоличността на засегнатите може да се проследи с определени инструменти, леснодостъпни онлайн. 

Последиците не могат да се преценят нито за момента, нито за в бъдеще, а и подобни пропуски се появяват почти всяка година в коя да е от социалните платформи. Така че на преден план отново излиза предупреждението – преди да се изкушите да се покажете „за спомен" в социалните медии, помислете дали няма по-добро място за това. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: