Ваксината на Novavax показа над 93% ефективност срещу COVID-19

Ваксината на Novavax показа над 93% ефективност срещу COVID-19

Актуална информация за епидемичната обстановка на 14 юни 2021 г.

У нас 

Днес, 14 юни, в България пристигнаха 186 030 дози от ваксината срещу COVID-19 на Pfizer/BioNTech и 36 000 дози от производителя Moderna, съобщават от пресцентъра на Министерство на здравеопазването. Доставените количества веднага са разпределени към регионалните здравни инспекции в страната. 

Следващата доставка на ваксини се очаква в сряда, 16.06.2021 г., от производителя Pfizer/BioNTech – 179 010 дози. 

Във връзка с инициативата да се поставят издаваните от Министерството на здравеопазването стикери „100% ваксинирани“ върху туристически обекти, Министерството на туризма разпространи позиция, в която се посочва: „Ваксинирането е напълно доброволен процес и никога пред работодателите в бизнеса не е било поставяно изискване или условието задължително да ваксинират своя персонал, както и да оказват натиск от всякакъв характер в тази посока."  

„В същото време Министерството на туризма насърчава усилията на всички представители на туристическия бизнес, които подхождат с грижа за здравето на своя персонал и на своите клиенти, които ползват туристическа услуга, за да подсигурят безопасна ваканция и да утвърдят името на България като сигурна дестинация", пишат още от ведомството. Те отбелязват още, че при избора си на дестинация туристите вземат под внимание два показателя – ниво на заболеваемост и ниво на ваксинирани в страната.  

Според становище на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация стикерите за 100% ваксиниран персонал, които започват да се поставят на хотелите, са дискриминационни и ще доведат до много и различни проблеми за бизнеса. Според браншовиците натискът да се имунизират служителите на всяка цена води до отлив на персонал, което създава още един много сложен за решаване и опасен за бизнеса проблем. 

Данните за България 

42 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие, показват данните в Единния информационен портал. Положителни са 1,21% от направените 3470 теста. 420 336 са общо доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента. От тях 12 941 са активни. Излекуваните лица са вече 389 495, като 93 от тях са регистрирани през последното денонощие. Пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 2284. От тях 247 се намират в интензивни отделения или клиники. Загубилите битката с болестта през последното денонощие са двама. 

Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 е 1 577 024. През изминалите 24 часа са поставени 3263 от тях. Общият брой лица със завършен ваксинационен цикъл е 698 734. 

По света 

От днес, 14 юни, над 40 милиона италианци ще бъдат в „бяла" зона – цвят, който посочва нисък ръст на разпространение на пандемията от коронавирус, с което за общо две трети от населението ситуацията става почти нормална. Заболеваемостта в „белите" зони е по-малко от 50 случая на 100 000 жители. До края на месеца се очаква да се присъединят останалите 7 региона, които към момента са в жълт цвят. Италия беше една от страните, които най-тежко пострадаха при първата вълна на пандемията. В момента общият брой заболели е 4,24 млн. души.  

Министърът на здравеопазването на Германия Йенс Шпан смята, че е възможно постепенно да се премахне задължителното носене на маски предвид подобряването на епидемиологичната ситуация в страната. Той каза това в интервю за медийната група „Функе“, като уточни, че като първа стъпка може да бъде отменено носенето на маски на открито. В регионите с много ниски показатели на заразяване и високо ниво на ваксинация може да свалят и маските в закрити помещения, уточни министърът. Към момента в Германия действат ограничителни мерки, но не толкова строги, както през зимата. Отворени са училища и детски градини, в някои провинции и музеи, и галерии. 

Великобритания отлага с един месец отмяната на ограниченията, свързани с разпространението на коронавируса. Забавянето е свързано с индийския вариант Делта, който представлява девет от десет случая на заразяване в момента. Изследванията са показали, че той е до 40% по-заразен от предходния британски вариант, призна наскоро пред Би Би Си здравният министър на Обединеното кралство Мат Ханкок. Новата опасна мутация засяга предимно британци, които не са се ваксинирали. Близо 50% от над 60-милионното население на Острова вече е с първа ваксинация. Запазването на ограниченията ще даде на бизнеса възможност да ваксинира повече от своите служители, смятат от кабинета на Борис Джонсън.  

Американската биотехнологична компания Novavax обяви данни от последния етап от своето клинично изпитване в САЩ, което показва, че ваксината ѝ е повече от 90% ефективна срещу COVID-19 при различни варианти на вируса, предаде Reuters. През третото тримесечие на 2021 г. компанията ще подаде документи за разрешение в САЩ и в други страни. Проучването на близо 30 000 доброволци в САЩ и Мексико е показало над 93% ефективност срещу преобладаващите варианти на заболяването, съобщават от компанията. Ваксината е била 91% ефективна сред доброволци с висок риск от тежка инфекция и 100% ефективна за предотвратяване на умерени и тежки случаи на COVID-19. Препаратът е бил приблизително 70% ефективен срещу варианти на COVID-19, които Novavax не са успели да идентифицират. Novavax увери, че ваксината като цяло се понася добре от участниците, а страничните ефекти включват главоболие, умора и мускулни болки и обикновено са леки. Компанията уверява, че ще произвежда 100 млн. дози на месец към края на третото тримесечие на 2021 г. и 150 млн. дози на месец през четвъртото тримесечие на 2021 г. 

Европейският съвет публикува актуализация относно ограничаването на свободното движение по време на пандемията. Актуализираната препоръка включва два допълнителни критерия, които трябва да бъдат взети под внимание при преценката дали да се ограничи свободното движение: актуализацията на ваксинацията и разпространението на COVID-19 варианти, които предизвикват безпокойство или интерес. В съответствие с приемането на цифровия COVID сертификат, Съветът посочва, че лицата, които са напълно ваксинирани поне 14 дни преди пътуването, или тези, които наскоро са се възстановили от COVID-19, не трябва да бъдат подлагани на тестове или карантина. 

Несъществени пътувания до и от тъмночервени зони (с повече от 500 случая на 100 000 души) трябва да бъдат „силно обезкуражени", докато пътуването до и от червените и оранжевите зони може да изисква отрицателен сертификат за тест или карантина, докато се получи отрицателен резултат. Също така се повишават праговете за включване на дадена област в един от четирите дефинирани цвята - зелено, оранжево, червено и тъмночервено. Всички мерки подлежат на „аварийно спиране" в случай на бързо влошаване на епидемиологичната ситуация,  

В Дания маските вече няма да са задължителни, с изключение на обществения транспорт по време на пиковите часове и за стоящи пътници. Задължението за носене на маски ще отпадне напълно на 1 септември. Датските власти постепенно облекчават антиковидните ограничения от пролетта, а почти всички сфери на обществения живот отново се отварят, с изключение на нощните клубове, които също ще подновят работа през септември. В страната новозаразените са средно 215 на 100 000 жители през последните 2 седмици, което е най-висок подобен показател сред страните от Европейското икономическо пространство. 

Здравните власти в Южна Африка са взели решение да изтеглят от обръщение и да не използват 2 милиона дози от ваксините срещу коронавирус на Johnson & Johnson. Препаратът е произведен в завод в Южна Африка от материали, внесени от САЩ, които може да са били замърсени в завод в Балтимор, съобщава изпълняващият длъжността министър на здравеопазването на Южна Африка Ммамолоко Кубаи-Нгубане, като не уточнява какво ще се случи с посочената партида. Миналата седмица медицинските власти в страната обявиха, че третата вълна от коронавирусната епидемия е започнала в ЮАР. Само 481 хиляди души са преминали пълния курс на ваксинация. Общо в страната са регистрирани 1 704 058 души, заразени с коронавирус, а 57 180 души са починали. 

 

Още по темата във

facebook