Банките са информирали БНБ за ограничителните мерки по закона „Магнитски“

Банките са информирали БНБ за ограничителните мерки по закона „Магнитски“ Снимка: БНБ

Централната банка подчерта необходимостта от ново законодателно решение при прилагането на подобни ограничителни мерки

Българската народна банка (БНБ) е изискала и получила информация от всички български банки, които имат делови отношения и открити сметки от посочените лица в списъка със санкции на Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите на САЩ по закона „Магнитски“.

Информацията се отнася за предприетите от кредитните институции необходими ограничителни мерки. Това съобщиха от БНБ в късния следобед. Оттам уточняват, че става въпрос за блокиране на сметки, блокиране на карти, наложени запори и закриване на сметки. „Някои от тези мерки са предприети предварително на други основания преди публикуването на списъка на OFAC“, подчертават централните банкери.

„В допълнение към това БНБ изпрати до всички банки указания за допълнителни действия и мерки по отношение на клиенти на банките, включвани в списъци на OFAC или аналогични списъци на Министерството на финансите на Република България“, пише още в съобщението на БНБ.

Предприетите мерки от централната банка се основават на съществуващия Закон за мерките срещу изпиране на пари.

Явно обаче неговите разпоредби не са достатъчни поне в случаи като този, затова БНБ също „подчерта необходимостта да бъде ускорена подготовката на законодателно решение, свързано с прилагането на подобни ограничителни мерки, предприемани от други държави, на национално ниво, с оглед неговото внасяне без допълнително забавяне в следващото Народно събрание.“

От централната банка уточняват още, че процедурата по сега действащото законодателство включва уведомяване на дирекция „Финансово разузнаване“ на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС), спиране от ДАНС на определена операция или сделка за срок до 5 работни дни, уведомяване от ДАНС на прокуратурата, искане от прокуратурата пред съответния съд за налагане на запор или възбрана, произнасяне от съда в срок до 24 часа.

Освен това БНБ е информирала Министерския съвет, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието, Министерството на външните работи, Министерството на вътрешните работи и ДАНС за указанията, изпратени до банките.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: