Започват дейности по запълването на „Северен поток 2“ с природен газ

Започват дейности по запълването на „Северен поток 2“ с природен газ

Газопроводът ще бъде една от ключовите теми на срещата между президентите на САЩ и Русия следващата седмица

 

Технически е приключил строежът на първата тръба от газопровода „Северен поток 2“, съобщават от компанията оператор Nord Stream 2AG. На 4 юни бе завършено тръбополагането, а на 10 бе осъществено припокриването на свързаните надводни секции от газопровода между Русия и Германия.  

Днес трябва да започнат подготовката за пусковите дейности и запълването на газопровода с природен газ, съобщава операторът. Този процес може да отнеме няколко месеца, в които ще се извършват тестове. Операторът ще трябва да изчака и сертифицирането на съоръжението. 

Дейностите по полагането на втората тръба в акваторията на Дания продължават в съответствие с разрешителните.  

По-рано завършването на строителните работи по първата тръба беше обявено за напълно приключило и от президента на Русия Владимир Путин. В интервю за „Россия 24“ той отбеляза, че санкциите, предприети от САЩ, са били изгодни само за тях и са били в противоречие с европейските закони. Джо Байдън се въздържа от налагането на нови санкции срещу проекта по-рано миналия месец с довода, че той е близо до завършване и подобен ход ще влоши двустранните отношения с Европа. 

Очаква се „Северен поток 2“ да е една от ключовите теми, които президентите на САЩ и Русия ще обсъдят по време на предстоящата среща между тях. Джо Байдън ще вземе участие в срещите на върха на G-7 и НАТО, а на 16 юни ще се срещне и с Владимир Путин. 
След пускането в експлоатация на „Северен поток 2“ той ще пренася двойно повече от досегашния обем газ от Русия до Германия, като при директния пренос ще бъде избегната посредническата роля на Украйна  
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: