Софийският университет се изкачи с 50 места в световната класация

Софийският университет се изкачи с 50 места в световната класация

Алма-матер ще получи и сертификат за мястото си в световната класация


Софийският университет „Св. Климент Охридски" се изкачи с 50 места в световната класация на университетите QS World University Rankings за 2022 г., съобщават от пресцентъра на Алма- матер. 

Най-старият и авторитетен български университет участва в класацията от 2014 г., а сегашното място е най-високото до момента. За първа година Софийският университет получава и сертификат за мястото си в авторитетната световна класация. 

Тази година за участие в класирането са кандидатствали 1673 университета, от които до класиране са допуснати 1300. Първи в класацията е Масачузетският технологичен институт, следван от университетите Оксфорд и Станфорд. Мястото, което заема Софийският университет, е между 591 и 600, заедно с университета в Дебрецен, Унгария, турския Билкент в Анкара, университета Екстернадо в Богота, Колумбия, японския Кумамото и др. 

Световната класация оценява учебните заведения на базата на шест критерия: академична репутация, научна репутация, репутация сред работодателите, съотношение на студенти и преподавателски състав, брой цитирания на факултет, брой чуждестранни студенти и чуждестранни преподаватели. Софийският университет е единственият български висш институт, който намира място в класацията. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: