Салвадор стана първата държава, която легализира биткойна като платежно средство

Салвадор стана първата държава, която легализира биткойна като платежно средство

След новината цената на криптовалутата очаквано се повиши

Салвадор стана първата в света държава, приела официално биткойн като платежно средство. В страната цените вече ще могат да се определят в биткойни, данъчните плащания могат да се извършват в цифрова валута, а обменът на биткойни няма да подлежи на данък върху капиталовата печалба. 

Според новоприетия закон валутният курс спрямо долара „ще бъде свободно определен от пазара". Държавата умишлено ще насърчава обучението и въвеждането на механизми, така че населението да има достъп до транзакции с биткойни. Щатският долар ще остане официална валута в страната. 

Законът, предложен на Конгреса от президента Наиб Букеле, беше одобрен с 62 от 84 възможни гласа.

Според президента Букеле мярката бързо ще създаде нови работни места в страната и ще помогне да се осигури достъп до финансови инвестиции за много хора. В момента около 70% от гражданите на страната нямат достъп до традиционните финансови услуги. Другата цел на новото законодателство е да улесни потенциалната възможност салвадорците, живеещи извън страната, да изпращат повече средства обратно.  

След новината цената на биткойна веднага се вдигна, като към 10,30 часа българско време криптовалутата се разменя за 34 311,70 долара, което е ръст от 3,96% за последните 24 часа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: