Европейската комисия определи каква е опасността от изкуствения интелект

Европейската комисия определи каква е опасността от изкуствения интелект Снимка: pixabay

Да съчетае научно-техническия прогрес със защитата на правата на човека

Тази цел  преследва Европейската комисия, която представи първия си законопроект за развитието и регулирането на изкуствения интелект (ИИ), пише Euronews.

ИИ няма да се използва за биометрична идентификация, тоест за разпознаване на хора.

Брюксел иска машините с електронни мозъци да заменят хората в транспорта и производството. Но на тях не може да се доверява управлението на обществото и определянето на съдбата на отделния човек.

Вицепрезидентът на Европейската комисия призна, че на ИИ все още му предстои да спечели доверието на гражданите:

Предложената от нас правна рамка не се прилага за технологията ИИ като такава“, каза Маргрете Вестагер.

Но ние разглеждаме за какво и как да се използва изкуственият интелект. Тук възприемаме пропорционален подход, основан на една проста логика: колкото по-голям е рискът, който определено използване на ИИ може да представлява за живота ни, толкова по-строги са правилата."

Европейската комисия иска да установи 4 рискови категории за ИИ технологиите:

Минимална: Това са най-използваните приложения. Например филтри за нежелана поща.

А чат ботовете представляват ограничен риск. Кореспондирайки с тях, гражданите трябва да разберат, че общуват с програми, а не с живи хора.

Високорисковите условия изискват надзор от отговорно лице. Изчисляването на кредитен рейтинг или кадровите решения не могат да бъдат оставяни на машините, за да се избегне дискриминация.

Системи, които създават неприемливи рискове, като социологически анализ за сформиране на отношение на правителството към различни групи в обществото, ще бъдат забранени.

Но биометричната идентификация може да бъде разрешена, когато е необходимо да се намери изчезнало дете или да се предотврати конкретна и непосредствена терористична заплаха.

Разпознаването на лица може да бъде безвредно и полезно, например, за отключване на телефон", казва програмистът Тома Буе.

Правя го сто пъти на ден и е много по-малко рисковано, отколкото да го използвам на обществени места за идентифициране на хората. Така че винаги вземайте предвид контекста и целите за използване на изкуствения интелект."

Ще минат години, преди това законодателно предложение на Брюксел да влезе в сила. Но Европейският съюз се надява да стане световен лидер в управлението на изкуствения интелект, в какъвто се превърна при защитата на личните данни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: