Шефът на Европарламента Давид Сасоли: Западните Балкани трябва да бъдат приети в ЕС

Шефът на Европарламента Давид Сасоли: Западните Балкани трябва да бъдат приети в ЕС

Европейският съюз обеща това да стане, след като държавите завършат необходимите реформи

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли заяви, че присъединяването на всички балкански държави към Европейския съюз може да донесе огромни ползи. То се явява „положителен проект за света”. Това заяви политикът в интервю за медийната група Funke. 

Разширението може да донесе огромна изгода както за региона, така и за Европа като цяло, като ще спомогне да се осигури стабилен, процъфтяващ и мирен континент”, коментира Сасоли (на снимката).

Председателят на Европарламента обаче отбелязва, че присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС ще зависи от условието дали отговарят на критериите за влизане в това наднационално обединение. След като в тези държави бъдат завършени необходимите реформи, Европейският съюз трябва да спази обещанието си и да ги приеме. 

Повечето от държавите от Западните Балкани са отломки от бивша Югославия. Още през 2018 г. ЕС представи стратегия за включване на Албания, Сърбия, Черна гора, Република Северна Македония, Босна и Херцеговина, а също и Косово в Съюза.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: