Синдикатите предлагат 1 и 2 април да бъдат част от пролетната ваканция

Синдикатите предлагат 1 и 2 април да бъдат част от пролетната ваканция

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа" продължава да предлага дните 1 и 2 април да бъдат част от априлската ваканция, съобщават от пресцентъра на професионалната организация. Националното външно оценяване в 4-ти клас да бъде отменено, настояват още от синдиката.  

Съгласно заповед на здравния министър, всички ученици са на онлайн обучение до 31 март и ако не бъде взето друго решение, учениците от 1-ви до 11-и клас трябва да се върнат в училище за два дни - на 1 и 2 април, а след това да излязат в пролетна ваканция до 11 април. За дванайсетокласниците ваканцията започва на 8 април.  

Синдикатът апелира, ако МОН не вземе решение за начало на пролетната ваканция от 1 април, то кметовете на общините да вземат това логично решение в интерес на ученици и учители. 
Първите два дни на следващия месец се очаква да са неучебни в София и Пловдив, според предварителните заявки на местните власти в двата града.  

Към искането за отмяна на външното оценяване в 4-ти и 10-и клас се присъедини вчера и омбудсманът Диана Ковачева в препоръка до Министерството на образованието и науката. 

„Разбира се, решението за начало на ваканцията е добре да види бял свят малко по-рано от вечерта срещу 1 април", се казва в писмото, подписано от д-р Юлиян Петров - председател на синдикалната организация. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: