Открито обсъждане за цената на топлинната и електрическата енергия провежда КЕВР

Открито обсъждане за цената на топлинната и електрическата енергия провежда КЕВР Снимка: КЕВР

От началото на годината цената на природния газ се е повишила с 68,10%

Вчера, 1 юни, Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената, по която общественият доставчик „Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия през юни. Тя ще е 45,27 лв. за MWh (без цена за достъп, пренос, акциз и ДДС), което е най-високата цена от началото на годината. За сравнение, през януари стойността на синьото гориво беше 26,93 лв. за MWh. От регулатора отбелязват, че и това поскъпване няма да се отрази на цените на парното, топлата вода и тока през настоящия месец юни. 

Одобрената по-висока цена бе очаквана, тъй като още по време на откритото заседание по-рано през месец май изпълнителният директор на газовото дружество Николай Павлов отбеляза, че цената на синьото гориво на европейските газови хъбове се е повишила с 22 процента за периода от 30 април до 26 май. Настоящата утвърдена цена е по-висока (с 6,42%) и от първоначалното предложение на „Булгаргаз", което беше 42,54 лв. за MWh.  

Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия и на електрическата енергия за юни 2021 г. и те остават непроменени, съобщават от регулатора, но от днес, 2 юни, в рамките на открити заседания КЕВР започва обсъждане на докладите на работната група към регулатора за цените на електроенергията и парното през новия регулаторен период от 1 юли тази година до 30 юни 2022 г.  

Според предложението на работната група от следващия месец токът за бита трябва да поскъпне с 3 процента средно за страната, а парното и топлата вода - с 10 на сто.  

Най-голямо увеличение при цените на тока е предвидено за клиентите на ЧЕЗ - с 4,17 на сто. За потребителите на ЕВН повишението ще е с 2,38%, а за тези на „Eнергопро" електроенергията ще се повиши с 2,13%.   

При цените на парното и топлата вода за София се предвижда най-големият скок от 14,25 на сто, за Велико Търново поскъпването ще е с 13%, а за Пловдив - с 9 на сто. Най-малко ще е увеличението в Сливен - с 2 процента. При всички останали топлофикации промяната ще е между 8 и 11 на сто. 

Тези разчети за цена на топлоенергията са направени при цени на природния газ малко под 40 лева за мегаватчас средно за страната, а от вчера горивото вече се продава за над 45 лева, което означава, че увеличението от юли може да се окаже и по-голямо. Същото важи и за електроенергията, чиято цена на борсите продължава да расте. 

Окончателното решение ще бъде взето на закрито заседание на 26 юни.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: