Как ще работи европейският ваксинационен паспорт

Как ще работи европейският ваксинационен паспорт Снимка: pixabay

От 1 юли Европейският съюз планира да въведе така наречените електронни covid-паспорти (EU Digital COVID Certificate или EUDCC) за пътуване в Европа

Какво е това и за какво трябва да се подготвят пътуващите? Какво представлява новият сертификат?

Очаква се цифровият или хартиен сертификат EUDCC да премахне ограниченията за пътуване във всички 27 държави-членки на ЕС. Той ще бъде достъпен и в избрани страни извън ЕС.

Сертификатът ще съдържа информация за ваксинации, резултати от тестове за COVID-19 и антитела срещу вируса. Информацията ще бъде криптирана под формата на QR код. Системата EUDCC ще бъде безплатна.

Може ли някоя държава от ЕС да откаже да се съобрази с изискванията?

Краткият отговор е Не. Всеки член на ЕС ще трябва да приеме специален регламент, който е задължителен законодателен акт.

Което предполага, че страните от ЕС няма да налагат допълнителни ограничения върху движението. Единственото изключение от правилото би било изостряне на национална здравна криза.

Кога ще заработи системата?

Миналата седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че системата ще бъде готова на ниво ЕС „през  следващите няколко дни", което означава, че страните членки ще могат да започнат да прилагат системата в своите страни много скоро.

По-рано беше съобщено, че системата трябва да започне да работи в края на юни. Самото постановление ще влезе в сила на 1 юли и сертификатът ще бъде въведен постепенно в целия блок за период от шест седмици.

Какви ваксини ще бъдат признавани?

Всички ваксини срещу COVID-19, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (EMA), ще бъдат признати от EUDCC.

В момента това са препарати, разработени от Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca и Johnson & Johnson.

Експертите на EMA и СЗО продължават да тестват Sputnik V. Очаква се оценката за безопасност на руската ваксина да бъде завършена това лято. Тогава тя може да бъде регистрирана и добавена към списъка с разрешени. Европейската агенция по лекарствата изучава също германския CureVac, американския Covovax и китайската Vero Cell.

По-късно всяка държава от ЕС ще може свободно да реши дали да признае допълнителни ваксини.

Ами ако не съм ваксиниран? Ще ми бъде ли забранено да пътувам?

Не. В ЕС подчертават, че новият сертификат няма да се превърне в условие за свободно движение в него.

Няма дискриминация по отношение на неваксинираните лица“, се казва в бюлетин, издаден от Европейската комисия, като „неваксинираните лица трябва да могат да продължат да упражняват свободата си на движение, при спазване на ограничения като тестване или карантина/самоизолация, ако е необходимо“.

Какви тестове ще бъдат признавани?

Ще бъдат признати така наречените NAAT тестове (включително RT-PCR тестове) и бързи тестове за антитела. Понастоящем самотестирането не е включено в списъка на разрешените тестове.

Норвегия и Швейцария се ангажираха да създадат свои собствени сертификати за ваксинация, отговарящи на изискванията на ЕС. Исландия позволява на ваксинирани туристи от ЕС да влизат на нейна територия от няколко месеца.

Междувременно Великобритания все още е в процес на постигане на споразумение с ЕС и в момента внедрява свои сертификати за ваксинация. Великобритания има и светофарна уредба за чуждестранни туристи. В съответствие с него страните са разделени на три категории - червени, жълти и зелени, в зависимост от броя на случаите на коронавирус.

Пътуващите от страните в червения списък могат да влязат само ако са граждани на Обединеното кралство и Ирландия или жители на Обединеното кралство. Пътуващите от „жълтите" страни трябва да преминат COVID тест, преди да пътуват, да преминат 10-дневна карантина и да преминат още два теста на втория и осмия ден след пристигането.

Тези, които пристигат от „зелената" зона, трябва да се явят на COVID тест преди и след пристигането. Засега Португалия е единствената държава от ЕС в този списък.

Каква е ситуацията със сигурността на данните?

QR кодът на сертификата ще съдържа цифров подпис, предоставен от издаващия орган. Това може да е болница, център за тестове или здравен орган. Всеки орган ще има уникален ключ за цифров подпис, който ще се съхранява в защитената база данни на всяка държава. Всички държави в ЕС ще имат възможност да проверят този цифров подпис, но личните данни на всеки пътуващ ще останат недостъпни.

Европейската комисия ще създаде шлюз", се казва в бюлетина. „Чрез този шлюз всички подписи на сертификати могат да бъдат проверени в целия ЕС. Самоличността на притежателя на сертификата няма да бъде предавана през шлюза, тъй като не е необходимо да се проверява цифровият подпис."

Колко дълго ще продължи да действа тази система?

Срокът на действие на системата ще зависи от това колко актуални са сертификатите в определен момент от времето. Заключенията ще се основават на научни доказателства и национални разпоредби на всяка държава-членка на ЕС.

ЕС твърди, че сертификатите ще работят само по време на пандемията. Веднага след като Световната здравна организация обяви края на извънредното положение, системата за сертифициране също ще бъде спряна.

Това също означава, че тя може да бъде възобновено в случай, че СЗО обяви нова спешна ситуация в областта на общественото здраве.

По материали на Euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: