Ако сте на 18, имате шанса да пътувате из Европа безплатно

Ако сте на 18, имате шанса да пътувате из Европа безплатно Снимка: lavozdealmeria.com

Схемата DiscoverEU се завърна и отново предлага на 35 000 щастливци да опознаят културното наследство и историята на Европа по железопътните маршрути на Стария континент.

Трябва да сте навършили 18 години към 1 юли 2023 г., т.е., да сте родени между 1 юли 2004 г. и 30 юни 2005 г., да пребивавате законно в една от 27-те държави-членки на ЕС или в страни, партньори по програмата „Еразъм” като Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Северна Македония, Сърбия и Турция. Кандидатури се приемат до 29 март по обяд на страницата на Европейския младежки портал (https://youth.europa.eu/discovereu_bg).

След като преминете проверката за допустимост по критериите възраст и националност, ще трябва да отговорите и на тест с пет въпроса за Европейския съюз и иницитавите му за млади хора. Освен това ще трябва да посочите кога смятате да пътувате, за първи път ли ще пътувате без родителите си, какво бихте искали да научите и как ще финансирате пътуването си. 

Железопътни карти DiscoverEU са с валидност до един месец в периода от 15 юни 2023 г. до 30 септември 2024 г. Картата може да използвате само за едно изходящо и едно входящо пътуване от/до вашата страна, включващо поне още една страна от схемата. Цялото пътуване може да продължи от един ден до максимум един месец, включително до седем дни във влака.

Изчислете безплатния билет, за който кандидатствате, на стойност до € 251, на база цените за втора или икономична класа. Ако сте от отдалечен европейски регион, стойността на билета може да е и по-висока. При преценка, че е необходимо, DiscoverEU включва и карти за автобус и ферибот, а за да се приложат равни условия на кандидатите от острови или отдалечени територии, в изключителни случаи картата може да включи и самолет

За всяка страна има определена квота карти. Ако твърде много кандидати отговарят на критериите, по-рано подадените заявки може да са предимство. 

DiscoverEU ви носи и едногодишна Европейска младежка карта (EYCA), която предлага отстъпки при посещения на културни обекти и включване в културни дейности, обучение, спорт, местен транспорт, настаняване, храна и други в целия ЕС. 

В замяна на всички тези предимства, трябва само да станете „посланик на DiscoverEU“, т.е., да опишете пътувнето си в социалните медии или да разкажете за него в училища и пред други общности, както и да участвате в онлайн проучване след края на пътешествието ви. Успех!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: