Здравният сертификат за пътуване в ЕС ще заработи на 21 юни

Здравният сертификат за пътуване в ЕС ще заработи на 21 юни Снимка: pixabay

Европейската комисия съобщи, че на 21 юни ще влезе в сила „здравен сертификат", който ще възстанови свободата на движение в страните от ЕС

Наличието му ще означава, че пътникът не представлява заплаха за заразяване за местните жители. Тестването на документа ще започне на 1 юни.

Европейският парламент поиска да се изключи възможността за дискриминация на каквото и да е основание при въвеждането на новата система за проверка по границите и за други цели.


Документът, наречен „цифров зелен сертификат“, ще бъде поставен в електронни устройства или ще съществува на хартиен носител. Европейският комисар по правосъдието подчерта, че наличието му не е задължително. При пристигане в друга държава човек може да предпочете, например, да бъде поставен под карантина.

„Европейската комисия работи усилено, за да гарантира, че европейското население е ваксинирано и в същото време не дискриминира хората, които все още не са били ваксинирани", каза Дидие Рейндерс. „Сертификатът ще съдържа информация за застраховката на дадено лице, ваксинациите му, признати в различни страни, за тестове за наличие на коронавирус и за оздравяване, ако е бил болен от COVID-19.“

Много евродепутати също така призоваха тестовете за коронавирус да се правят безплатно или да са много евтини. Според тях това прилагане на сертификата трябва да се регулира на ниво Европейски съюз, а не само на национално.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: