Координирани мерки за възстановяване на свободното движение обяви ЕК

Координирани мерки за възстановяване на свободното движение обяви ЕК

Изцяло ваксинираните срещу COVID-19 не трябва да бъдат подлагани на тестове и карантина


Европейската комисия обяви координирани мерки за възстановяване на свободното движение в ЕС преди началото на лятото, съобщава БНР. Комисията отчита, че обстановката се подобрява и предлага държавите от ЕС постепенно да облекчат мерките за пътуване. Предлага се и промяна в общите показатели за опасните зони и въвеждането на възможност за бързо възобновяване на ограниченията (т.нар. внезапна спирачка) при необходимост от противодействие на разпространението на нови вирусни щамове на COVID. 

Изцяло ваксинираните срещу COVID-19 не трябва да бъдат подлагани на тестове и не трябва да им бъде налагана 14-дневна карантина. Същото трябва да важи и за преболедувалите, които обаче трябва да са получили първата доза ваксина от необходими две. Оставя се възможност на страните членки да решат дали да прилагат това. 

Възстановените от коронавируса лица, които притежават сертификати, съответстващи на цифровия Covid сертификат, приет от ЕС, трябва да бъдат освободени от свързано с пътуването тестване или карантина през първите 180 дни след положителен PCR тест. Лица с валидни сертификати, включително преболедували, трябва да бъдат освободени от всякакви изисквания за карантина. 

Предложенията на Комисията са във връзка с постигнатата договорка между Европейския парламент и Съвета регламентът за удостоверението срещу COVID-19 да влезе в сила от 1 юли. Комисията предлага да бъде приета валидност от 72 часа за PCR тестовете, а в тези страни, които го допускат – 48 часа за бързите антигенни тестове.  

Според ЕК пътуващите от т.нар. зелени зони следва да пресичат границите без ограничения, при пътуване от „оранжеви" зони държавите следва да могат да изискват изследване (антигенно или PCR). При пътувания от „червени" зони държавите следва да могат да налагат карантина, освен ако пътниците не са си направили предварително изследване. ЕК предлага пътуванията от „тъмночервени" зони по несъществени поводи да бъдат силно ограничени и при тях да се налагат изследвания и карантина. Комисията не препоръчва ограничения за пътуващи от зелени зони.  

Страните членки трябва да върнат ограниченията за ваксинирани и преболедували, ако епидемиологичната ситуация бързо се влоши или има съобщения за опасни варианти на вируса. 

За да се гарантират събиранията на семействата, пътуващите с родителите си малолетни трябва да бъдат изключени от карантина, ако родителите им нямат нужда от нея, например поради ваксинация. 

Деца под 6 години трябва също да бъдат изключени от свързани с пътуването тестове. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: