Как да забавим стареенето на мозъка със 70%

Как да забавим стареенето на мозъка със 70% Снимка: Chapman University

Учени откриха, че мозъкът на коренните жители на Боливия старее със 70% по-бавно отколкото мозъка на жителите на Запада

Учени забелязаха, че мозъкът на членовете на коренната амазонска група, известна като цимане (Tsimané), с възрастта атрофира много по-бавно, отколкото този на американците и европейците, пише интернет сайтът popmech.ru.

Още през 2017 г. изследване, публикувано в списание The Lancet, установява, че представителите на боливийското племе цимане имат най-здравите сърца в света. При 85% от жителите липсва натрупване на калций в артериите, което означава, че рискът от сърдечни заболявания е почти нулев.

Циманите обитават изолирана територия на боливийската Амазонка и практически нямат достъп до съвременна медицина или здравеопазване. Групата се занимава главно с лов, риболов и селскостопански дейности, като се придържа към диета, богата на зеленчуци и нетлъсто месо.

Изследователите решават да изяснят как начинът на живот влияе върху здравето на мозъка и за целта канят доброволци в лабораторията си. Предложението им е прието от 746 души на възраст от 40 до 94 години.

Според проучването, публикувано в The Journal of Gerontology, Series A: Biological Sciences and Medical Sciences, сравняването на мозъка на циманите и на жителите на Германия, Холандия и САЩ показва, че мозъкът на коренните жители на Амазонка остарява 70% по-бавно, отколкото на жителите на Запада. За това свидетелстват по-малките разлики в обема на мозъка в средна и старческа възраст. Това е важно, доколкото намаляването на обема на мозъка е свързано с деменцията.

„Тези резултати показват, че атрофията на мозъка може да бъде значително забавена от същите фактори на начина на живот, които са свързани с много ниския риск от сърдечни заболявания, установен по-рано", пишат авторите на изследването.

Учените казват, че нашият съвременен заседнал начин на живот и диетата, богата на захари и мазнини, могат да ускорят загубата на мозъчна тъкан с възрастта и да ни направят по-уязвими към такива заболявания, като болестта на Алцхаймер.

Цимане е индианско племе, което е признато като „народа с най-здравото сърце в света".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: