WhatsApp e допуснал публикуването на хиляди телефонни номера в интернет

WhatsApp e допуснал публикуването на  хиляди телефонни номера в интернет

Какво може да се направи, ако номерът ви попадне там?

Във времена, когато защитата на данните играе толкова голяма роля, не бихме очаквали да се случи нещо подобно: Функцията WhatsApp „Click-to-Chat“ e допуснала публикуването на над 300 000 телефонни номера в интернет - и всеки би могъл свободно да получи достъп до тях. Какво стои зад скандала?

 

„Click-to-Chat“ ви позволява да разговаряте с човек, чийто номер нямате и се използва главно от компании за новини (newsletter companies). За да използвате функцията, ще бъдете помолени да кликнете върху дадена връзка и да сканирате QR код. В URL адреса на кода обаче е вашият телефонен номер, който вече може да бъде намерен от всички в Google - което очевидно е основен проблем за защита на данните, тъй като вашият номер може да се използва и за достъп до снимката на потребителския ви профил.

 

Какво може да се направи, ако номерът ви попадне там?

Тъй като „click-to-chat“ се използва главно от компании и по-малко от частни лица, рискът номерът ви да бъде публикуван е много малък. Независимо от това, има лесен начин да защитите личните си данни: В настройките на WhatsApp можете да осигурите с едно щракване снимката на профила и състоянието ви да са видими само за вашите приятели, т.е. хора, които имат вашия номер.

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: