Членовете на френското правителството са със забрана да използват Telegram и WhatsApp

Членовете на френското правителството са със забрана да използват Telegram и WhatsApp Снимка: https://pixabay.com/

Френският премиер Елизабет Борн подписа циркуляр, забраняващ на членовете на правителството да използват месинджърите Telegram, Signal и WhatsApp, съобщава Le Point с позоваване на документа

Борн е подписала документа на 22 ноември. Той задължава министри, държавни секретари, началници на кабинети на министерства и други членове на правителството да премахнат от устройствата си всички приложения за съобщения, които не са одобрени от Националната агенция за сигурност на информационните системи (ANSSI), уточнява BFMTV. Това трябва да стане преди 8 декември.
 

От тази дата на членовете на правителството се предлага да използват френските приложения Tchap и Olvid, пише Le Point. Първият е разработен преди три години специално за държавни служители, вторият е стартъп, създаден от група от около 15 души, отбелязва изданието. За да използвате Olvid не ви трябва SIM карта или телефонен номер, уточняват от BFMTV.

Циркулярът обяснява решението, като казва, че месинджърите „не гарантират сигурността на разговорите и [преноса] на информация“.

Основните приложения за незабавни съобщения играят все по-важна роля в ежедневните ни комуникации. Тези дигитални инструменти обаче не са без пропуски в сигурността“, цитира Le Point извадка от документа.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: