Европейският съюз глоби WhatsApp с рекордните 225 млн. евро

Европейският съюз глоби WhatsApp с рекордните 225 млн. евро

Санкцията е за нарушаване на европейските правила за обработка на данните на потребителите

Ирландската комисия за защита на личните данни (ръководен надзорен орган по защита на данните на Европейския съюз) глоби месинджъра WhatsApp с рекордните 225 милиона евро за нарушаване на европейските правила за обработка на данните на потребителя, се съобщава днес на интернет страницата на регулатора.

Отбелязва се, че според резултатите от разследването Комисията е заключила, че компанията не е изпълнила изискванията за прозрачност на Общия регламент за защита на данните (General Data Protection Regulation, GDPR).

Претенциите  се отнасят до начина, по който WhatsApp информира потребителите за това, което месинджърът прави с тяхната персонална информация, включително процедурата за предаването й на други компании от семейството на приложенията на Facebook.

Самата компания нарече съответното решение "съвършено несъразмерно" и зави за намерението да обжалва решението на Комисията.

По-рано бе съобщено, че промяната на условията на потребителското споразумение за месинджъра на WhatsApp е довело до появата на нова схема за измама. Гражданите започнаха да получават съобщения от измамници, в които се твърди, че месинджъра ще стане платен за потребители, които не препратят тези съобщения на други контакти. За изпращане на SMS съобщение се заплаща такса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: