Масовата ваксинация може да започне през февруари или март

Масовата ваксинация може да започне през февруари или март Снимка: pixabay

Това заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов на извънреден брифинг във връзка с пристигането на втората партида от 25 000 ваксини, които ще бъдат изпратени до 5 РЗИ в страната. С тях ще се ваксинират медиците на първа линия. 

Втората доставка на ваксини срещу COVID-19 пристигна тази сутрин на летище София.

В момента започва организация по спедицията на ваксините до пет точки в страната. Това са РЗИ - София, РЗИ - Пловдив, РЗИ - Бургас, РЗИ - Велико Търново и РЗИ - Варна.

"След като завърши логистиката в тези точки, започва разпределението на ваксините по останалите РЗИ-та в страната, за да продължи ваксинацията на всички служители на първа линия, които са включени в първата фаза. Това са българските медици", обяви министърът.

След като завърши първа фаза, което здравните власти очакват да се случи в рамките на седмица - две, веднага ще стартира втора фаза на ваксинацията - на възрастните хора и на учителите.

Планът на Министерството на здравеопазването е втората фаза да приключи до края на януари. Масовата ваксинация ще започне през февруари или март, съобщи БНТ.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: