Нови разкрития за произхода на коронавируса от института в Ухан

Нови разкрития за произхода на коронавируса от института в Ухан


Най-малко трима китайски учени от Уханския институт по вирусология в Китай са били тежко болни и са лекувани в болница през ноември 2019 г. Това може да говори в полза на теорията за изкуствения произход на новия коронавирус. Това съобщава БГНЕС, позовавайки се на статия в The Wall Street Journal. 

Изданието пише, че неговите журналисти са се запознали с непубликуван доклад на разузнавателната общност на САЩ. Вестникът твърди, че информацията, съдържаща се в документа, може да „добави тежест към нарастващите призиви за по-широко разследване" на произхода на инфекцията. Бившият държавен секретар на САЩ в администрацията на президента Доналд Тръмп, Майкъл Помпео, настоя китайските власти да дадат обяснения за ситуацията в Ухан през есента на 2019 г. - „преди първия официално установен случай“ на заразяване с нов коронавирус и дали по това време е имало болни служители на института по вирусология в Ухан. 

Според данните на вестника „през ноември 2019 г. трима изследователи от Института по вирусология в Ухан са били толкова тежко болни, че са лекувани в болница“. В същото време изданието не твърди директно, че учените са били болни от COVID-19, но подчертава „сходството на някои от симптомите“ на това заболяване и сезонния грип.  

Според авторите на статията информацията, че членове на един и същ екип, работещ с коронавируси, са били приети едновременно в болницата със същите симптоми малко преди началото на пандемията, може да бъде изключително важна. Вестникът обръща внимание на факта, че данните за точния брой пациенти, работещи в института, които са се възстановили от коронавирус, както и времето на тяхното заболяване, се появиха точно преди 74-тата Световна здравна асамблея, която се открива днес в Женева, чиито членове ще обсъдят отново борбата с пандемията. 

Вестникът цитира коментар от Министерството на външните работи на КНР, чийто говорител каза пред изданието, че „САЩ продължават да разпространяват теорията за изтичането на вируса от лабораторията". В същото време китайското външно министерство зададе въпроса дали Съединените щати наистина са загрижени за проследяването на източника на вируса, или се опитват да отклонят вниманието от този въпрос. 

В доклада на международната мисия от експерти, която пътува до Китай през януари-февруари с цел установяване на произхода на патогена COVID-19, се отбелязва, че експертите не могат да стигнат до еднозначно заключение за произхода на коронавируса. Според заключителния документ на експертите на мисията, публикуван в Женева, те разглеждат най-вероятния сценарий, според който е имало предаване на инфекция от животно на друго животно, а след това на човек, и най-малко вероятно - лабораторния произход на коронавируса. Веднага след публикуването на доклада САЩ, както и Австралия, Обединеното кралство, Дания, Израел, Канада, Латвия, Литва, Норвегия, Словения, Чехия, Естония, Южна Корея и Япония изразиха „загриженост относно скорошно проучване на СЗО в Китай", както и от липсата на достъп до информация. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: