Здравният министър Стoйчо Кацаров ще предложи удължаване на извънредната обстановка

Здравният министър Стoйчо Кацаров ще предложи удължаване на извънредната обстановка Снимка: pixabay

Актуална информация за епидемичната обстановка на 21.05.2021 г.

По света:

 Има „сериозни косвени доказателства", че първото огнище на коронавирус на SARS-CoV-2 е било изтичане от китайска изследователска лаборатория, а за това, позовавайки се на доклад на републиканците от комисията на Камарата на представителите на САЩ, съобщи уебсайтът на канала FOX News.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 163,86 милиона души, от които над 3,39 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 164,9 милиона души, над 3,4 милиона са починали.

Лидер с потвърдени  случаи остават САЩ, където са идентифицирани 33 милиона заразени. На второ място е Индия (25,7 милиона), на трето - Бразилия (15,8 милиона), на четвърто - Франция (5,9 милиона), на пето - Турция (5,1 милиона).  
 

Бразилската фармацевтична компания Uniao Quimica, която пусна първата партида от руската ваксина срещу коронавирус Sputnik V, отказа да проведе клинични изпитвания.

Още на 31 декември 2020 г. Uniao Quimica е подала искане за проучване на ваксини до бразилския регулатор, но поради липсата на клиничен протокол и други необходими документи служителите са поискали разяснения и допълнителна информация от компанията. Лабораторията обаче не е отговорила.

Унгария отменя задължителното носене на маски публично и премахва повечето от останалите ограничения заради коронавируса. Разрешени са публични събития с до 500 участници и отмяна на вечерен час.

Европейският парламент (ЕП) и Съветът на ЕС постигнаха предварително споразумение за въвеждането на сертификат за ваксинация за жители на Европейския съюз.


У нас:

Здравният министър в служебното правителство Стойчо Кацаров ще предложи удължаване на извънредната епидемична обстановка с още два месеца, за да могат да се вземат мерки срещу коронавируса. Пред бТВ той потвърди, че няма намерение да възстановява Националния оперативен щаб, тъй като той, според него, не е необходим за управление на кризата. Според повечето експерти без масово ваксиниране есента ни очаква нова вълна, добави Кацаров.

Новите случаи на коронавирус в страната ни през изминалото денонощие са само 368, което е едва 2,7 на сто от направените 13 165 теста, сочат данните на Единния информационен портал към полунощ.

Хоспитализирани са 4073 пациенти, от които в интензивни отделения са 442-ма. Починали са 31 души. Излекувани са 1774 души.

Когато човек боледува дълго време, болничният престой е много дълъг, на интензивни грижи, възможността в неговия организъм да настъпи някаква мутация на вируса, която да се задържи в хода на заболяването, е голяма. Това заяви по БНТ проф. Тодор Кантарджиев.

Вчера стана ясно, че нова разновидност на COVID-19 е изолирана при мъж на около 80 години от София, който се е заразил в края на април и е починал след тежко протичане на болестта.

Мащабно проучване, за да се разбере какъв процент от хората в България са се срещнали с COVID-19, ще проведе Министерството на здравеопазването. Проучването ще бъде извършено между 1 и 10 юни и ще е съчетано с анкети, съобщи пред бТВ служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: