Зеленият сертификат у нас отпада до месец

Зеленият сертификат у нас отпада до месец Снимка: стопкадър БНТ

Изявление за това направи министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет, съобщи БНТ

Тъй като все повече области излизат от червената зона на разпространение на ковид и влизат в жълтата, властите очакват съвсем скоро цялата страна да е в зелената зона на разпространение на заболеваемостта, което ще позволи и премахването на ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас.

Отпадането на ковид-ограниченията ще е в три стъпки и започва още тази седмица, заяви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

   от 24 февруари всеки собственик на обект с обществено предназначение може да допуска лица без зелен сертификат по своя преценка. Изискването за зелен сертификат остава за персонала. От същата дата се допуска присъствието на до 12 деца в центровете за извънкласни дейности.

   от 5 март посещенията на дейности и услуги в обекти с обществено предназначение ще стават без изискването на зелен сертификат без значение от личното предпочитание на собственика на обекта. Изискването за зелен сертификат за персонала остава. Присъствените занятия за деца в центровете за извънкласни дейности става при спазване на изискванията за физическа дистанция, често проветряване и дезинфекция. Допуска се смесване на различни паралелки в училищата. 
Провеждането на граничния здравен контрол става съобразно цветовите зони като отпада групата на страните от тъмночервения списък, тоест - всеки със зелен сертификат може да влиза у нас, от която и да е страна по света.
   
от 20 март посещението на всички дейности и услуги става без зелен сертификат, отпада и изискването за наличие на зелен сертификат у персонала. Документът ще се използва само за пътуване извън граница.

Всеки един от етапите ще бъде прецизиран в заповед на министерството на здравеопазването.

Окончателното отпадане на ковид ограниченията зависи от конкретното развитие на епидемичната обстановка и вероятността планът за отмяна на зеления сертификат да не сработи е много малка, допълни Кунчев.

Все още не е ясно кога ще отпадне задължителното носене на маски на закрити обществени места, както и масовото тестване в училище. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: