Половината от пластмасовите отпадъци в света се произвеждат от 20 фирми

Половината от пластмасовите отпадъци в света се произвеждат от 20 фирми Снимка: pixabay

Международен екип от изследователи е съставил списък с компаниите, които произвеждат най-много пластмаси

20 компании произвеждат повече от половината от пластмасовите изделия за еднократна употреба в света. Изследователите отбелязват, че те влияят най-много на климатичната криза - тяхната дейност води до приближаване на екологичната катастрофа.

Глобалните компании, отговорни за 55% от отпадъците от пластмасови опаковки в света, включват както държавни, така и мултинационални корпорации, включително петролни и газови гиганти и химически компании, се казва в новия цялостен анализ.

В новосъздадения индекс „Производители на пластмасови отпадъци" за пръв път се представят компании, произвеждащи полимери, от които се произвеждат пластмасови изделия, от медицински маски до найлонови торбички и бутилки, които в края на краткия си живот замърсяват океаните, изгарят се или се изхвърлят на сметища.

Австралия оглавява списъка на страните с най-много пластмасови отпадъци на глава от населението, изпреварвайки САЩ, Южна Корея и Великобритания.

11 от тези компании се намират в Азия, четири в Европа, три в Северна Америка, една в Латинска Америка и една в Близкия изток. Производството им на пластмаси се финансира от водещи световни банки.

По материали на theguardian

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: