Избор на екип при стартиране на бизнес

Избор на екип при стартиране на бизнес Снимка: www.forbes.com

Важни въпроси, които трябва да си зададете при стартиране на бизнеса.

Имате бизнес идея и сте готов да я осъществите. Нужен ви е екип за целта. Независимо от обхвата или бюджета на проекта ви, знанията и опитът на всеки член на екипа ще играят голяма роля за успехите и неуспехите на вашия стартъп. Истината е, че не всяка позиция, роля или задача изисква най-доброто за постигане на най-добрите резултати. 

Добрият предприемач знае как да съчетае точния човек с правилната позиция. Това умение за наемане на хора в екипа играе голяма роля, за да минимизирате и оптимизирате разходите, като същевременно увеличавате шансовете си за успех при стартиране. Отговорете на тези три въпроса, за да вземете информирани и уверени решения за наемане.


1. Колко сте опитен?

Помислете за опитни кандидати за съветници и консултанти. Те не само са по-ефективни в работата си, но и могат да ви помогнат да вземете правилни решения и да ви ориентират през целия път.

С други думи, ако влизате в ново бизнес пространство или трябва да отговаряте за дейности, които не попадат в областта на вашия опит, това, от което се нуждаете, е някой, който не само ще свърши работата, но и ще ви каже каква работа трябва да бъде свършена.

Малките грешки могат да се сумират много бързо и да доведат до големи суми пари. Важно е да оцените допълнителните разходи за наемане на опитни членове на екипа от гледна точка на икономията на разходите. 

Ако имате опит в новия пазар и за конкретните позиции, и хората, които наемате, могат да следват вашето ръководство, то тогава по-малко опитни кандидати могат да бъдат по-подходящ избор, ако искате да сведете до минимум режийните разходи.


2. Изграждате ли, или тествате?

Успешен технологичен стартъп е компания, която е утвърдила бизнес модел, който решава проблем за клиентите, които намират стойност в решението. Валидирането става чрез тестване и експериментиране. В ранните етапи на стартирането предприемачите обикновено избират да следват една от двете или комбинация от тези стратегии, за да стартират своите тестове.

Първият подход за валидиране на идеята включва комбиниране на лесно адаптивни и редактируеми инструменти с ръчна работа, за да се създаде решение, което просто да свърши работата. Например можете да създадете прототип на приложение и целевата страница на уебсайта бързо и лесно, като използвате някои от многото мощни инструменти без код.

Докато опитен член на екипа ще ви помогне да проектирате и стартирате вашите валидиращи тестове и експерименти по начин, който може да ви позволи да придобиете представа, която ви е необходима, за да придвижите стартирането на бизнеса си напред, то не е задължително да имате опитен човек, който да изгради простия прототип. Това е сценарий, при който бихте могли да инвестирате в ментор, за да запълните пропастта в опита си. Така ще спестите разходите за наемане на опитни кандидати, които да свършат работата. Всъщност, в зависимост от идеята, индустрията и бизнес модела, това може да бъде мъдра стратегия, която да ви позволи да сведете до минимум първоначалната инвестиция, докато не тествате и утвърдите идеята си.

Прототипът не трябва да изглежда добре и да работи чудесно. Достатъчно е да реши проблема и да събере мненията на клиентите. 

Много предприемачи избират да прескочат етапа на валидиране на прототипа и вместо това да създадат завършен краен продукт, надявайки се, че той е точното и правилно решение за клиента. С други думи, предприемачът залага, че клиентите се нуждаят от продукта, следователно няма нужда от прототип. В този случай неопитен, но ангажиран екип може успешно да стартира функционален продукт. Предприемачите трябва да обърнат голямо внимание на това как е изграден продуктът. Внимавайте за техническите характеристики.


3. Колко сложен е вашият продукт?

Представете си, че се опитвате да продадете бъги финансово приложение, което всеки може да хакне за няколко минути. Някои продукти изискват високо ниво на експертиза и специализация, които не могат да бъдат компрометирани.

В заключение, опитът винаги ще победи некомпетентността, тъй като ще ви даде спокойствие, независимо от стартовия ви етап. Въпреки това, въз основа на вашите силни и слаби страни, идея и сложност на продукта, има време в най-ранните етапи на стартиране, когато неопитни членове на екипа могат да ви помогнат да тествате вашите идеи.

DoorDash, Groupon, Zappos и Dropbox фалшифицираха, докато не го направиха. Всички започнаха с провеждане на валидиращи тестове и експерименти, дори преди да създадат първата версия на своя продукт. Въпреки това, когато дойде време да се изгради солидно крайно решение, те го изградиха на здрави основи с талантлив екип.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: