Цените на въглеродните емисии и природния газ в Европа с нови рекорди

Цените на въглеродните емисии и природния газ в Европа с нови рекорди

Цената на въглеродните емисии по договора за декември тази година на ICE достигна нов рекорд от 56,35 евро за тон, сочат данните от търговията в края на седмицата, съобщава Bloomberg. Цената на квотите на емисиите парникови газове, търгувани през европейската схема ETS, се определя на пазарен принцип, но тя трябва да бъде по-висока, ако искаме да постигнем екологичните цели. Този коментар направи за Bloomberg в началото на месеца зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс. Според него квотите трябва да се предлагат за над 50 евро на тон, защото цената им е от ключово значение за редица индустрии, използващи изкопаеми горива за производство на енергия. 

За последните шест месеца цената на квотите се повиши двойно, като много анализатори посочват, че основната причина са спекулации на инвеститорите, а не толкова нуждите на компаниите в схемата. Заради сериозния ръст на цените Полша вече поиска от ЕК да разследва случващото се на пазара. 

В резултат от повишението на цената на въглеродните емисии и стойността на синьото гориво в Европа достигна притеснително високи нива, като спотовата цена на природния газ отбеляза най-високото си ниво за последните две и половина години. 

Цената на газа с доставка за понеделник на хъба TTF в Нидерландия нарасна до 342 евро за 1000 куб. м, което е най-високата стойност от 26 септември 2018 г. За сравнение, в началото на годината средната цена на договора „ден напред“ на TTF беше 246 долара за 1000 куб. м. Според данните на ICE фючърсите на газа на TTF за юни завършват седмицата при цена от 26,60 евро за MWh, като в рамките на търговията в последния работен ден от седмицата успяха да достигнат до 26,95 евро за MWh. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: