Актуална информация за епидемичната обстановка на 14.05.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 14.05.2021 г. Снимка: pixabay


По света:

В Съединените щати гражданите, завършили пълния курс на ваксинация срещу коронавирус,  могат да не носят маски, се казва на страницата на Белия дом в Twitter.

„Отлични новини от CDC (Центровете за контрол и превенция на заболяванията): ако сте напълно ваксинирани, не е необходимо да носите маска (както на закрито, така и на открито) в повечето случаи", се казва в съобщението на Белия дом.

Програмата за ваксинация в Унгария сега ще обхваща и юношите. В края на април властите обявиха, че младите хора на възраст между 16 и 18 години ще могат да получат ваксината Pfizer, а над 90 000 от тях - половината от възрастовата група - са се записали за прием, който изисква разрешение от родителите. 
 

Гърция обяви  отварянето на страната за туристи от днес, 14 май. Облекчават се и вътрешните ограничителни мерки срещу пандемията. Вечерният час в Гърция започва в 00,30 ч., вместо в 23,00 ч. Системата с есемеси за напускане на дома се премахва, разрешава се отново движението от област в област.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън не изключва карантина за райони, засегнати от индийския щам на коронавирус.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 160,07 милиона души, от които над 3,32 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили повече от 161,1 милиона души, над 3,33 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи са САЩ, където са открити 32,85 милиона заразени. На второ място е Индия (24 милиона), на трето - Бразилия (15,43 милиона), на четвърто - Франция (5,9 милиона), на пето - Турция (5,08 милиона).

У нас:

506 са новите регистрирани случаи на коронавирус, сочат официалните данни на Единния информационен портал в 00,00 часа на 14 май. Направени са 11 247 теста, което означава, че положителните проби са 4,49%. Вчера те бяха 5,9%.

Починалите за последното денонощие са 44. С тях броят на жертвите на пандемията в България става 17 194.

Индийският щам е на нашите граници, пуснем ли го вътре - спокойствието ще свърши, защото щитът ни е още 40%, тоест има 60% от хората, които са податливи, а то е достатъчно да се вдигне още една вълна. Това заяви по БНТ проф. Николай Витанов, математикът на Националния оперативен щаб.

Прогнозите са добри, благоприятният сценарий тази година, за разлика от миналата, не беше дестабилизиран по празниците, тоест ние си бяхме на 1200 преди празниците, паднахме на 1000, сега падаме на 500, посока 300 и 100, ако внимаваме, смята проф. Витанов.

Имунизациите на сезонните работници в туризма в най-големия комплекс по Южното Черноморие у нас - Слънчев бряг, започнаха днес.

Наетите за летния туристически сезон служители, които до момента не са били ваксинирани, защото не са попаднали в нито една от приоритетните групи, от днес могат да получат доза ваксина, съобщи NOVA.
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: