Ваксинираните срещу COVID в САЩ вече няма да носят маски „в повечето случаи"

Ваксинираните срещу COVID в САЩ вече няма да носят маски „в повечето случаи" Снимка: pixabay

Облекчението се отнася само за хора, преминали пълен курс на ваксинация срещу коронавирус

Преди месец и половина ваксинираните срещу COVID-19 имаха право да не носят маски на улицата.

В Съединените щати гражданите, завършили пълния курс на ваксинация срещу коронавирус,  могат да не носят маски, се казва на страницата на Белия дом в Twitter.

„Отлични новини от CDC (Центровете за контрол и превенция на заболяванията): ако сте напълно ваксинирани, не е необходимо да носите маска (както на закрито, така и на открито) в повечето случаи", се казва в съобщението на Белият дом.

До края на април в САЩ маските бяха задължителни за хора над две години. Изключение се правят за тези, които не могат да ги носят по здравословни причини или поради изпълнение на служебни задължения.

В края на април CDC облекчи ограниченията и позволи на онези, които са завършили пълния курс на ваксинации, да не носят маска на открито, когато ходят, бягат, при колоездене сами или с малък брой други хора. В същото време маските бяха задължителни на места с много хора, например на стадиони.

Съединените щати направиха носенето на маски задължително едва през 2021 г. Те трябва да се носят в обществения транспорт, на летищата и гарите. Освен това президентът Джо Байдън подписа указ, според който маските трябва да се носят във федералните сгради, както и от държавните служители.

В края на февруари директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни болести на САЩ, главният специалист по инфекциозни болести в страната, Антъни Фаучи, призна, че изискването за задължително носене на маски на обществени места може да се запази и през 2022 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: